2016. október 10.

Gombás lepény









A blogon már fent lévő frank hagymás lepényt akartam megint megsütni és akkor már újra is fotózni, de végül eltértem az eredeti tervtől, miszerint csak és kizárólag hagymásat csinálok. A Kutyafülnek szerettem volna ui. kedvezni, és felhasználtam a hűtőben várakozó gombát. Így ugyanabból a tésztából mindkettőnknek lett saját lepénye. 2 napig kitartott, bár igencsak magunkra kellett parancsolni, hogy ne pusztítsuk el már aznap. :D Én ezt a gombásat meg se kóstoltam, de a Kutyának nagyon ízlett, úgyhogy aggodalom nélkül mutogatom most itt. :D








Hozzávalók 24 cm-es lepényez:

Tésztához:
20 dkg liszt
4 dkg vaj
1 felvert tojás fele
1 dkg friss élesztő
kb. 0,5 dl tej
½ mk. cukor
1 mk. só

Töltelékhez:
20 dkg vöröshagyma
25 dkg csiperkegomba
6 dkg füstölt, húsos szalonna felkockázva
12 dkg Halloumi sajt
7 dkg Crème fraîche vagy tejföl
5 dkg vaj
1 nagy tojás
őrölt fehér bors
őrölt fűszerkömény


elkészítés:
  1. A tésztához a liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd simára keverjük egy kevés langyos tejjel, és betakarjuk egy kis liszttel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a felvert tojást, a többi tejben felolvasztott, langyosra hűlt vajat, és tésztává dagasztjuk. Letakarva 1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy a sütőformába illesztve, legyen egy kis pereme. Letakarva megkelesztjük.
  4. A szalonnát 2 dkg vajon üvegesre sütjük, rátesszük a vékony karikákra szelt hagymát, megsózzuk, és addig dinszteljük, amíg meg nem puhul. Langyosra hűtjük.
  5. A megtisztított gombát felaprítjuk, és a maradék vajon addig sütjük, amíg levet nem ereszt. Közben sózzuk, és egy kevés vízzel felengedve addig pároljuk, amíg elforrja a levét. Borssal, őrölt fűszerköménnyel ízestjük.
  6. A langyosra hűlt gombát összekeverjük a kis kockákra aprított sajttal, és a szalonnás hagymához forgatjuk.
  7. A Crème fraîche-t simára dolgozzuk a felvert tojással, a gombás alaphoz adjuk, majd a tölteléket elsimítjuk a tésztán. Előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosan fogyasztjuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc

















A recept a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is megjelent.