2016. december 29.

Bolognai minicalzone csírával





Azt hiszem, a bolognai ragu nálam benne van a top10-ben (ami már inkább top20! :D) Általában hagyományos módon, spagetti feltétjeként készítem, de most töltelékként szerettem volna látni. Egyértelmű volt, hogy pizzaféle lesz belőle. Calzonét eddig talán csak 2 alkalommal készítettem, itt volt hát az ideje újra megsütni, de ezúttal mini változatban. A Kutyafülnek kb. 2 harapás volt az egész, én azonban tovább nyammogtam rajtuk. Szégyen, nem szégyen, a tetejét még tejföllel is megkentük, mert az nálunk elmaradhatatlan kelléke a kelteknek. :D
Vendégvárónak is jó választás lehet szilveszterkor (is), ill. jó alternatíva pl. húsos kifli helyett.


Hozzávalók 20 darabhoz:

a tésztához:
50 dkg fehér tönkölybúzaliszt
1 ek. szárított oregánó
1 ek. zöldfűszeres só
1 tk. cukor
3 ek. olívaolaj
3 dkg friss élesztő
kb. 3 dl víz


a bolognai raguhoz:

25 dkg darált sertéshús
10 dkg füstölt, húsos szalonna (kockázott)
10 dkg sárgarépa (tisztított mennyiség)
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg darabolt paradicsomkonzerv
2 dkg sűrített paradicsom
1 dl száraz fehérbor
1 dl húsalaplé
0,5 dl tejszín
1 ek. cukor
őrölt fekete bors
zöldfűszeres só

a tetejére és a tálaláshoz:
reszelt parmezán
vöröshagymacsíra
mustárcsíra


elkészítés:
  1. A raguhoz a szalonnát zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk, majd a zsírjától leszűrjük, és késes aprítóban ledaráljuk.
  2. A vöröshagymát és a sárgarépát szintén ledaráljuk, és megdinszteljük a visszamaradt szalonnazsíron. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, rátesszük a darált húst, és zsírjára sütjük.
  3. Felöntjük a borral, és közepes lángon elforraljuk a levét. Hozzáadjuk a darabolt- és a sűrített paradicsomot, és fedő alatt, kis lángon kb. negyedóra alatt ismét elforraljuk a levét.
  4. Hozzáöntjük a húsalaplét, és fedő nélkül sűrűsödésig rotyogtatjuk. Zöldfűszeres sóval, borssal, cukorral ízesítjük, végül összeforraljuk a tejszínnel. Teljesen kihűtjük.
  5. A tésztához a cukorral vegyített liszt közepébe morzsolt élesztőt elkeverjük a langyos vízzel, és felfuttatjuk.
  6. Hozzáadjuk a zöldfűszeres sót, az oregánót, az olajat, és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva megkelesztjük.
  7. A megkelt tésztából 20 gombócot formázunk, és letakarva 10 percet pihentetjük. Ezután mindegyiket 12 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk, 1-1 evőkanál ragut halmozunk rájuk, majd félbehajtjuk, és a széleket villával lenyomkodjuk.
  8. A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva 20 percet kelesztjük.
  9. A tetejüket hurkapálcával több helyen megszurkáljuk, megkenjük olívaolajjal, és megszórjuk egy kevés reszelt parmezánnal.
  10. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd a kész calzonékat csírákkal gazdagítva tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 10 perc








A recept a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is megjelent.