2020. október 19.

Birsalmás sültfokhagyma-krémleves


 



Vagy sültfokhagymás birskrémleves. :D Igazából mindegy, mert a gyümölcs és a zöldség aránya kb. azonos. Ezt a levest az utolsó birsalma felhasználására ötlöttem ki. Erről az utolsó birsalmáról pedig azt érdemes tudni, hogy „ő” nőtt a legnagyobbra és ragaszkodott legtovább az anyjához, mármint a fához, ami megérlelte. Naponta csekkoltuk, hogy ott lóg-e még. Aztán egyszer csak hopp, már a földön heverve üdvözölt bennünket, és felhasználásra kínálta magát. :D
De ne tévesszen meg senkit a hozzávalóknál írt 20 dekányi gyümölcsmennyiség, mert én ennek a méretesre nőtt birsnek csak egy részét tettem bele az ételbe. Maga a leves kellemesen savanykás, és a fokhagymaíz nemhogy nem dominál, de nem is igazán érezhető, csupán jó alapot ad neki. A Kutyafül kétszer is szedett belőle. :)

 



Hozzávalók 3-4 személyre:

a leveshez:
20 dkg birsalma (magház nélküli mennyiség)
3 fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj
1,5 dl félédes fehérbor vagy almalé
1 tk. morzsolt rozmaring
őrölt fehér bors

3 ek. agavé szirup (vagy ízlés szerint)
1 ek. finomítatlan nádcukor
3 dl zöldségalaplé
3 dl víz
1 dl habtejszín

a tálaláshoz:
3-4 zsemle vagy kifli
kb. 5-6 dkg reszelt parmezán
vaj

elkészítés:

  1. A fokhagymát héjastól gerezdjeire szedjük, beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal, megpörgetjük kevés sóval, és 220°-os sütőben kb. 15 perc alatt puhára sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a héjából.
  2. Az ép héjú birsalmát alaposan megsúroljuk, cikkekre vágjuk, magházát kivesszük, és héjastól vékonyra szeljük.
  3. A megtisztított, felaprított vöröshagymát a többi olajon üvegesre pároljuk, majd rátesszük a birsalmát, enyhén megsózzuk, és fedő alatt kissé lepirítjuk.
  4. A sült fokhagymagerezdeket a birsalmás alaphoz keverjük, felöntjük a borral, és 2-3 perc alatt puhára pároljuk a gyümölcsöt.
  5. Megfűszerezzük, hozzáöntjük a vízzel szaporított alaplevet, felforraljuk, majd leturmixoljuk.
  6. A levest habtejszínnel selymesítjük, utánasózzuk, agavé sziruppal és nádcukorral édesítjük. Elzárjuk alatta a lángot.
  7. A zsemléket felszeljük, megkenjük vajjal, és sütőben megpirítjuk. Megszórjuk reszelt parmezánnal, és a sütőbe visszatéve ráolvasztjuk. A sajtos pirítósokat a leveshez kínáljuk.