2013. augusztus 1.

Citromhab szederzselével





Ez a poharas desszert kimondottan ajánlott ebben a kánikulában, hiszen a citromnak köszönhetően üde és frissítő. Az édességét pedig a szeder adja meg. Természetesen a nyers tojás miatt még aznap el kell fogyasztanunk, ahogy elkészítettük, de úgy sem maradna meg másnapra, mert eteti magát. Szeder helyett bármilyen más gyümölccsel is elkészíthetjük, pl. mangóval, ananásszal, málnával vagy akár meggydzsemmel is, de önmagában is megállja a helyét.
Engem ízre kísértetiesen emlékeztet a régi, bolti citromhabra, amiből anno dobozszámra képes voltam enni.




Hozzávalók 4-6 személyre:

Szederzseléhez:
40 dkg friss szeder (lehet fagyasztott is)
cukor (a szeder édességétől függően)
3-4 zselatinlap

Citromhabhoz:
0,75 dl citromlé
1 citrom reszelt héja
3 tojás
12 dkg cukor
2 dl tejszín

4 zselatinlap


Díszítéshez:

szederszemek
citromszeletek
citromfű

elkészítés:

  1. A zselatinlapokat pár percre hideg vízbe áztatjuk. A szedret pürésítjük (ha nem elég édes, cukrot adunk hozzá), majd átpasszírozzuk, hogy ne maradjanak benne magok.
  2. A szederpürét felhevítjük, hozzákeverjük a kinyomkodott zselatint, majd hűlni hagyjuk.
  3. A citromhabhoz a fele mennyiségű citromlevet felmelegítjük és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatinlapokat. Hűlni hagyjuk.
  4. A tojássárgákat a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a citromhéjat, a citromlevet, valamint a zselatinos citromlevet. Hűtőbe tesszük annyi időre, amíg zselésedni nem kezd.
  5. A tojásfehérjét és a tejszínt habbá verjük, és előbb a fehérjehabot, majd a tejszínhabot a már kocsonyásodó citromos tojáskrémhez forgatjuk.
  6. A habot a szederpürével felváltva poharakba rétegezzük, majd pár órára hűtőbe tesszük. A desszertek tetejét friss szederszemekkel, citromszeletekkel és citromfűvel díszítjük.