2013. augusztus 1., csütörtök

Citromhab szederzselével





Ez a poharas desszert kimondottan ajánlott ebben a kánikulában, hiszen a citromnak köszönhetően üde és frissítő. Az édességét pedig a szeder adja meg. Természetesen a nyers tojás miatt még aznap el kell fogyasztanunk, ahogy elkészítettük, de úgy sem maradna meg másnapra, mert eteti magát. Szeder helyett bármilyen más gyümölccsel is elkészíthetjük, pl. mangóval, ananásszal, málnával vagy akár meggydzsemmel is, de önmagában is megállja a helyét. 
Engem ízre kísértetisen emlékeztet a már nem kapható bolti citromhabra, amiből régen dobozszámra képes voltam enni.







Hozzávalók 4-6 személyre: 

Szederzseléhez: 
3-4 lap zselatin
40 dkg friss szeder (lehet fagyasztott is)
cukor (ha szükséges) 

Citromhabhoz: 
4 lap zselatin
2 citrom
3 tojás (közepes méretű)
12 dkg cukor
2 dl tejszín 

Díszítéshez: 
szederszemek
citromszeletek
citromfű

elkészítés:


  1. A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk. A szedret (ha szükséges, kevés cukorral együtt) pürésítjük és leszűrjük, hogy a magok ne maradjanak benne.
  2. A szederpürét felmelegítjük, hozzákeverjük a kinyomkodott zselatint és hűlni hagyjuk, amíg zselés állagú lesz.
  3. A citromhabhoz a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, a citromokat megmossuk.
  4. 1 citrom héját lereszeljük, mindkettő levét kifacsarjuk (0,75 dl-t használunk majd belőle), az egyik citrom levét megmelegítjük és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Hűlni hagyjuk.
  5. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat és levet, és hozzákeverjük a zselatinos citromlevet is. Kb. 10 percre hűtőbe tesszük, amíg zselésedni kezd.
  6. A tojásfehérjét és a tejszínt külön-külön habbá verjük és előbb a fehérjehabot, majd a tejszínhabot a már kocsonyásodó citromos tojáskrémhez forgatjuk.
  7. A habot a szederpürével poharakba rétegezzük és pár órára hűtőbe tesszük.
  8. Tetejét díszíthetjük friss szederszemekkel, citromszeletekkel és citromfűvel.