2013. augusztus 1., csütörtök

Citromhab szederzselével





Ez a poharas desszert kimondottan ajánlott ebben a kánikulában, hiszen a citromnak köszönhetően üde és frissítő. Az édességét pedig a szeder adja meg. Természetesen a nyers tojás miatt még aznap el kell fogyasztanunk, ahogy elkészítettük, de úgy sem maradna meg másnapra, mert eteti magát. Szeder helyett bármilyen más gyümölccsel is elkészíthetjük, pl. mangóval, ananásszal, málnával vagy akár meggydzsemmel is, de önmagában is megállja a helyét.
Engem ízre kísértetiesen emlékeztet a régi, bolti citromhabra, amiből anno dobozszámra képes voltam enni.




Hozzávalók 4-6 személyre:

Szederzseléhez:
3-4 zselatinlap
40 dkg friss szeder (lehet fagyasztott is)
cukor (ha szükséges)

Citromhabhoz:
4 zselatinlap
2 citrom
3 tojás
12 dkg cukor
2 dl tejszín

Díszítéshez:
szederszemek
citromszeletek
citromfű

elkészítés:
  1. A zselatinlapokat pár percre hideg vízbe áztatjuk. A szedret (ha szükséges, kevés cukorral együtt) pürésítjük és leszűrjük, hogy a magok ne maradjanak benne.
  2. A szederpürét felmelegítjük, hozzákeverjük a kinyomkodott zselatint, és hűlni hagyjuk, amíg zselés állagú nem lesz.
  3. A citromhabhoz a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A citromokat megmossuk, megszárítjuk.
  4. 1 citrom héját lereszeljük, majd mindkét citrom levét kifacsarjuk (0,75 dl-t használunk majd belőle). A fele mennyiségű citromlevet megmelegítjük és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Hűlni hagyjuk.
  5. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat és -levet és a zselatinos citromlevet. Hűtőbe tesszük, amíg zselésedni nem kezd.
  6. A tojásfehérjét és a tejszínt külön-külön habbá verjük, és előbb a fehérjehabot, majd a tejszínhabot a már kocsonyásodó citromos tojáskrémhez forgatjuk.
  7. A habot a szederpürével poharakba rétegezzük és pár órára hűtőbe tesszük. A desszertek tetejét friss szederszemekkel, citromszeletekkel és citromfűvel díszítjük.