2012. október 27., szombat

Csemegehagymás füstölt sajt leves






Mivel a tegnapi barátnős, finomat kajálós nap után ma nem voltam túlzottan éhes, tökéletesnek ítéltem az alkalmat arra, hogy valami könnyebbet ebédeljek. Maradt még egy kis újhagymám, amit mindenképp fel akartam használni. Hamar eldőlt, hogy valami fincsi levesben fog visszanézni rám. Szeretem a sajtlevest, de füstölt sajtból még sosem készítettem. Pont tegnap vettünk viszont egy darabot, így most kipróbálhattam, milyen a belőle készült leves.
Javaslom, hogy jó minőségű, és ne füstaromás sajtból készüljön, különben semmi különösre nem számíthatunk. A jóféle füstölt sajt nem olcsó mulatság, de a neki köszönhető ízélmény garantáltan maradandó nyomokat hagy bennünk.



 

Hozzávalók 4 személyre:


Leveshez:
1 kisebb fej vöröshagyma
1 szál csemegehagyma
2 ek napraforgóolaj
1 ek liszt
2 dl tejszín
1 l zöldség- vagy húsleves alaplé (zöldség- vagy húsleveskockából is lehet)
20 dkg füstölt sajt
őrölt fehér bors

Tálaláshoz:
4 szelet pirítós kenyér

elkészítés:
  1. A vöröshagymát apróra vágjuk, a csemegehagymát felkarikázzuk és az olajon megdinszteljük.
  2. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük a hagymával és felöntjük az alaplével.
  3. Miután felforrt, hozzákeverjük a tejszínt, botmixerrel egyneműsítjük, ha úgy jobban szeretjük, és belereszeljük a sajtot.
  4. Ha a sajt megolvadt, a levest sózzuk-borsozzuk, majd csészékbe merjük és pirítós kenyérrel tálaljuk.