Régóta kacérkodom a bruschetta készítés gondolatával, de valahogy sosem kerítettem rá sort, pedig gyorsan elkészíthető, egyszerű étel, ráadásul az sem volt kérdés, hogy szeretnénk; nem is tudom, miért maradt ki eddig a repertoárból. Most végre nekifogtam, és ezt a húsos változatot hoztam össze.
Bár a klasszikus bruschetta úgy készül, hogy a kenyérszeleteket előbb olívaolajon vagy magában megpirítják, és csak ezután halmozzák rá a különböző feltéteket, én ezen változtatva, a feltéttel együtt pirítottam meg. Azt nem mondom, hogy ez a módszer gyorsabb, hiszen a sütőben sütés is időbe telik, akárcsak a serpenyőben, olívaolajon történő pirítás, de az eredményen nem sokat változtat - így is, úgy is ugyanolyan finom. Tuti, hogy nem utoljára készítettem. :)
Bár a klasszikus bruschetta úgy készül, hogy a kenyérszeleteket előbb olívaolajon vagy magában megpirítják, és csak ezután halmozzák rá a különböző feltéteket, én ezen változtatva, a feltéttel együtt pirítottam meg. Azt nem mondom, hogy ez a módszer gyorsabb, hiszen a sütőben sütés is időbe telik, akárcsak a serpenyőben, olívaolajon történő pirítás, de az eredményen nem sokat változtat - így is, úgy is ugyanolyan finom. Tuti, hogy nem utoljára készítettem. :)
Hozzávalók 4 személyre:
Bruschettához:
8 szelet szikkadt, félbarna kenyér
40 dkg csirkemellfilé
25 dkg paradicsom
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
só
őrölt fekete bors
1 csapott tk. cukor
1 tk. őrölt pirospaprika (édes nemes)
1 dl tejszín
10–12 bazsalikomlevél
8 dkg reszelt parmezán sajt
elkészítés:
- A megmosott paradicsomot kis kockákra vágjuk, és kivesszük a magokat tartalmazó kocsonyás részét. A húst kis kockákra vágjuk és megborsozzuk.
- Serpenyőben olívaolajat hevítünk, rátesszük a felaprított vöröshagymát, megsózzuk, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a húst, és cukorral ízesítjük. Pirulásig sütjük.
- Hozzákeverjük a pirospaprikát, a paradicsomot, felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, és néhányszor megkeverve, közepes lángon majdnem teljesen elforraljuk a levét.
- A megmosott bazsalikom leveleit lecsipkedjük, a felét felaprítjuk, és a raguhoz keverjük.
- A kenyérszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, elosztjuk rajtuk a ragut, megszórjuk sajttal, és 220°C-ra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt megsütjük. A kész bruschettákat tortarácsra tesszük hűlni, majd bazsalikomlevelekkel díszítjük.
A kenyérhez ezt a receptet ajánlom:
25 dkg + 1 ek. fehér kenyérliszt
20 dkg világos rozsliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csapott ek. só
1 tk. őrölt kömény (elmaradhat)
3 ek. olívaolaj
3 dkg friss élesztő
1 ek. méz
kb. 2,5 dl langyos víz
- Az élesztőt simára keverjük 1 evőkanál liszttel, a cukorral, 1 dl langyos vízzel, és letakarva felfuttatjuk.
- A sóval, köménnyel vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a többi langyos vizet, és tésztává megdagasztjuk. Közben apránként adagolhatunk még hozzá kenyérlisztet vagy vizet. A tésztát olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, vekni alakúra formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét meghintjük liszttel, éles késsel 3 helyen bevágjuk, és letakarva további fél órát kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni. (A kenyeret előző nap vagy akár 2-3 nappal korábban is elkészíthetjük.)
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc