2015. január 12., hétfő

Csirkés bruschetta félbarna kenyérből






Régóta kacérkodom a bruschetta készítés gondolatával, de valahogy sosem kerítettem rá sort, pedig gyorsan elkészíthető, egyszerű étel, ráadásul az sem volt kérdés, hogy szeretnénk; nem is tudom, miért maradt ki eddig a repertoárból. Most végre nekifogtam, és ezt a húsos változatot hoztam össze.
Bár a klasszikus bruschetta úgy készül, hogy a kenyérszeleteket előbb olívaolajon vagy magában megpirítják, és csak ezután halmozzák rá a különböző feltéteket, én ezen változtatva, a feltéttel együtt pirítottam meg. Azt nem mondom, hogy ez a módszer gyorsabb, hiszen a sütőben sütés is időbe telik, akárcsak a serpenyőben, olívaolajon történő pirítás, de az eredményen nem sokat változtat - így is, úgy is ugyanolyan finom. Tuti, hogy nem utoljára készítettem. :)









Hozzávalók 4 személyre:

Kenyérhez:
25 dkg + 1 ek fehér kenyérliszt
20 dkg világos rozsliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csapott ek só
1 tk őrölt kömény (elmaradhat)
3 ek olívaolaj
3 dkg friss élesztő
1 ek méz
kb. 2,5 dl langyos víz

Bruschettához:
40 dkg csirkemellfilé
25 dkg paradicsom

1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj

őrölt fekete bors
1 csapott tk cukor
1 tk őrölt pirospaprika (édes nemes)
1 dl tejszín
10–12 bazsalikomlevél
8 szelet félbarna kenyér
8 dkg parmezán sajt reszelve

elkészítés:

  1. Az 1 evőkanál lisztet, a cukrot és az élesztőt kis tálkába tesszük, 1 dl langyos vízzel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszteket elvegyítjük a sóval és a köménnyel, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat és a maradék langyos vizet, és megdagasztjuk. Közben apránként adagolhatunk még hozzá kenyérlisztet vagy vizet. 1 evőkanál olajjal kikent tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, vekni alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejét meghintjük liszttel, éles késsel 3 helyen bevágjuk, és letakarva további fél órán át kelesztjük, vagy addig, amíg a sütő bemelegszik.
  4. 220°C-os sütőben, alul-felül sütéssel, kb. 30 perc alatt megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. (A kenyeret előző nap is elkészíthetjük, vagy akár 2-3 nappal korábban.)
  5. Közben a vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, mindkettőt finomra aprítjuk.
  6. A paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük, kis kockákra vágjuk, magjait kivesszük.
  7. A húst megmossuk, szárazra töröljük, kis kockákra vágjuk és megborsozzuk.
  8. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, rátesszük a vöröshagymát, megsózzuk, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a húst, cukorral ízesítjük, és pirulásig sütjük.
  9. Pirospaprikát szórunk rá, összeforgatjuk, hozzáadjuk a paradicsomot, felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, és néhányszor megkeverve, közepes lángon 7-8 percig főzzük, vagy amíg a levét majdnem teljesen elfövi, de azért még elég szaftos marad.
  10. A bazsalikomot közben megmossuk, leszárítjuk, leveleit lecsipkedjük, a felét felaprítjuk, és a raguhoz keverjük.
  11. A kenyeret felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, elosztjuk rajtuk a ragut, megszórjuk sajttal, 220°C-ra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel, kb. 10 perc alatt megsütjük, majd tortarácsra tesszük, és a bruschettákat bazsalikomlevelekkel díszítjük.