2015. január 12.

Csirkés bruschetta félbarna kenyérből






Régóta kacérkodom a bruschetta készítés gondolatával, de valahogy sosem kerítettem rá sort, pedig gyorsan megvan, és egyszerű étel, ráadásul az sem volt kérdés, hogy szeretnénk. Nem is tudom, miért maradt ki eddig a repertoárból. Most végre nekifogtam, és ezt a húsos változatot hoztam össze.
Bár a klasszikus bruschetta úgy készül, hogy a kenyérszeleteket előbb olívaolajon vagy magában megpirítják, és csak ezután halmozzák rá a különböző feltéteket, én ezen változtatva, a feltéttel együtt pirítottam meg. Azt nem mondom, hogy ez a módszer gyorsabb, hiszen a sütőben sütés is időbe telik, akárcsak a serpenyőben, olívaolajon történő pirítás, de az eredményen nem sokat változtat - így is, úgy is ugyanolyan finom. Tuti, hogy nem utoljára készítettem. :)






Hozzávalók 4 személyre:

8 szelet szikkadt, félbarna kenyér

40 dkg csirkemellfilé
25 dkg paradicsom
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj

őrölt fekete bors
1 csapott tk. cukor
1 tk. őrölt pirospaprika (édes nemes)
1 dl tejszín
10–12 bazsalikomlevél
8 dkg reszelt parmezán sajt

elkészítés:

  1. A megmosott paradicsomot félbevágjuk, a közepéből kivesszük a magokat tartalmazó kocsonyás részt, és a gyümölcshúst kis kockákra vágjuk. A mellfilét szintén kis kockákra vágjuk és megborsozzuk.
  2. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, rátesszük a felaprított vöröshagymát, megsózzuk, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a húst, és cukorral ízesítjük. Pirulásig sütjük.
  3. Hozzákeverjük a pirospaprikát, a paradicsomot, felöntjük a tejszínnel, és felforraljuk. Néha megkeverve, közepes lángon majdnem teljesen elforraljuk a levét.
  4. A megmosott bazsalikom leveleit lecsipkedjük, a felét felaprítjuk, és a raguhoz keverjük.Elzárjuk alatta a lángot.
  5. A kenyérszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, elosztjuk rajtuk a húsos ragut, megszórjuk sajttal, és 220°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A kész bruschettákat tortarácsra tesszük hűlni, majd bazsalikomlevelekkel díszítjük.
sütési mód: alul-felül sütés

A kenyérhez ezt a receptet ajánlom:


25 dkg + 1 ek. fehér kenyérliszt
20 dkg világos rozsliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csapott ek. só
1 tk. őrölt kömény (elmaradhat)
3 ek. olívaolaj
3 dkg friss élesztő
1 ek. méz
kb. 2,5 dl langyos víz

elkészítés:
  1. Az élesztőt a langyos, cukros vízben simára keverjük 1 evőkanál liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, köménnyel vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a többi langyos vizet, és megdagasztjuk. Közben apránként adagolhatunk még hozzá kenyérlisztet vagy vizet. A tésztát vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, vekni alakúra formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  4. A tetejét meghintjük liszttel, 3 helyen bevágjuk, és letakarva, további fél órát kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni. (A kenyeret előző nap vagy akár 2-3 nappal korábban is elkészíthetjük.)
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc