2018. szeptember 5.

Szendvicscipó – az én hamburgerzsemlém







Van egy jól bevált hamburgerzsemle receptem, és annyira szeretjük, hogy hétszámra nem is sütök másfajta péksüteményt, csak azt. Bár nem nevezném klasszikus hamburgerzsemlének, mert nincs benne tojás, mégis nagyon hasonlít hozzá. Sőt eddig úgy éreztem, nem is lehetne fokozni sem ízre, sem állagra. Erre az elképzelésre azonban rácáfolt ez a mini cipó, mert amikor beleharaptam, azonnal megjelent előttem az a bizonyos régi, kedvenc hamburger, amit egy helyi talponállóban lehetett kapni anno. Hmmm, az a zsemle de finom volt! :) Véletlenül sikerült reprodukálnom, úgyhogy ezt a szendvicscipót nyugodtan nevezhetném akár hamburgerzsemlének is. :D Talán a tojássárgájának és a vajnak köszönhetem ezt az állagot, de előfordulhat, hogy a készítési technika kapcsán az a pici változtatás is hozzájárult ahhoz, hogy végre azt mondhatom, hogy ez a péksüti méltó arra, hogy hamburgerzsemle lehessen. :) Persze bármi egyébbel is megtölthetjük.






Hozzávalók 8 darabhoz:

Tésztához:
45 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 dkg cukor
1 csapott ek. só
4 ek. olvasztott vaj
1 tojássárgája
2,5 dkg friss élesztő
20 dkg tejföl
kb. 1 dl víz

Tetejére:
1 tojás + kevés víz a kenéshez
4 dkg reszelt parmezán
8 mk. szezámmag

elkészítés:

  1. A lisztkeverék közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőhöz adunk 1 dkg cukrot, a langyos tejföllel simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a többi cukrot, a szobahőmérsékletű tojássárgáját, a langyosra hűlt olvasztott vajat, a langyos vizet, összeállítjuk, majd rövid ideig dagasztjuk. Letakarva negyedórát pihentetjük.
  3. A tésztát jól kidagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk, meggömbölygetjük, majd mindegyiket hosszúkás zsemle formájúra alakítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és letakarva megkelesztjük.
  5. A cipók tetejét lekenjük kevés vízzel felvert tojással, megszórjuk reszelt parmezánnal, szezámmaggal, és előmelegített sütőben készre sütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő kb. 20 perc