...az én hamburgerzsemlém
Van egy jól bevált hamburgerzsemle receptem, amit annyira szeretünk, hogy hétszámra nem is sütök másfajta péksüteményt, csak azt. Bár nem nevezném klasszikus hamburgerzsemlének, mert nincs benne tojás, mégis nagyon hasonlít hozzá. Sőt eddig úgy éreztem, nem is lehetne fokozni sem ízre, sem állagra. Erre az elképzelésre azonban rácáfolt ez a minicipó, mert amikor beleharaptam, azonnal megjelent előttem az a bizonyos régi, kedvenc hamburger, amit egy helyi talponállóban lehetett kapni anno. Hmmm, az a zsemle de finom volt! :) Véletlenül sikerült reprodukálnom, úgyhogy ezt a szendvicscipót nyugodtan nevezhetném akár hamburgerzsemlének is. Talán a tojássárgájának és a vajnak köszönhetem ezt az ízt és állagot, de előfordulhat, hogy a készítési technika kapcsán az a pici változtatás is hozzájárult ahhoz, hogy végre azt mondhatom, hogy ez a péksüti méltó arra, hogy hamburgerzsemle lehessen. :) Persze bármi egyébbel is megtölthetjük.
Hozzávalók 8 darabhoz:
a tésztához:
45 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 dkg cukor
1 csapott ek. só
4 ek. olvasztott vaj
1 tojássárgája
2,5 dkg friss élesztő
20 dkg tejföl
kb. 1 dl víz
a tetejére:
1 tojás + kevés víz a kenéshez
4 dkg reszelt parmezán
8 mk. szezámmag
elkészítés:
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő kb. 20 perc
a tésztához:
45 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 dkg cukor
1 csapott ek. só
4 ek. olvasztott vaj
1 tojássárgája
2,5 dkg friss élesztő
20 dkg tejföl
kb. 1 dl víz
a tetejére:
1 tojás + kevés víz a kenéshez
4 dkg reszelt parmezán
8 mk. szezámmag
elkészítés:
- A lisztkeverék közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőhöz adunk 1 dkg cukrot, a langyos tejföllel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, a többi cukrot, a szobahőmérsékletű tojássárgáját, a langyos olvasztott vajat, a langyos vizet, és rövid ideig dagasztjuk. Letakarva negyedórát pihentetjük.
- A tésztát ezután jól kidagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük.
- A megkelt tésztából 8 egyforma gombócot gömbölygetünk, és mindegyiket hosszúkás zsemle formára alakítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva megkelesztjük.
- A cipók tetejét lekenjük kevés vízzel felvert tojással, megszórjuk reszelt parmezánnal, szezámmaggal, és előmelegített sütőben készre sütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő kb. 20 perc