2014. október 13., hétfő

Lekváros-diós virágok






Valamiért nagyon ritkán sütök édes kelt tésztát, pedig nagyon szeretjük. Kb. úgy vagyunk vele, mint Gombóc Artúr a csokival – szinte bármilyen töltelékkel imádjuk akármilyen alakú is legyen. :D
Egy valószínűleg bosnyák nyelvű oldal rendszeresen nézi a blogomat, ezért én is rálestem. Meg is akadt a szemem néhány kelt tésztán, mint például ezeken a helyes kis virágokon, amik ugyan eredetileg csokisak, de én most lekvárral és a maradék minimális mennyiségű dióval készítettem el, valamint módosítottam az arányokon is.
Ez a formázási technika olyan jópofa, vidámságot csempészhetünk vele a mindennapokba, és magát a sütit tulajdonképpen bármivel tölthetjük, ami a kezünk ügyébe kerül, legyen az akár puding, Nutella vagy valamilyen lekvár, sőt még sós töltelékkel is elkészíthetjük, minimálisra redukálva a a tésztában a cukor mennyiségét.











Hozzávalók 12 virághoz:

40 dkg liszt
1 mk só
6 dkg + 1 tk cukor
1 tojás
2 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl tej
8 dkg vaj
18 dkg sárgabaracklekvár
7 dkg darált dió
vaj a forma kikenéséhez

elkészítés:

  1. Az élesztőt és 1 tk cukrot simára keverünk egy kevés meleg tejben, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Közben a vajat a maradék tejben felolvasztjuk és hűlni hagyjuk, amíg az élesztő felfut.
  3. A lisztet elvegyítjük a sóval és a cukorral, közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a szoba-hőmérsékletű tojást és villával felverjük.
  4. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tejes olvasztott vajat, puha tésztává dagasztjuk, majd letakarva megkelesztjük.
  5. Lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket gömbölyűre formázzuk, és negyed órát kelni hagyjuk. Közben a muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk.
  6. A tésztagömböket ellapítjuk, enyhén lisztezett felületen 13 cm átmérőjű körré nyújtjuk, a körök felületét képzeletben megfelezzük, vékonyan megkenjük lekvárral (1 tk-nyi bőven elég) és megszórjuk darált dióval.
  7. A lekváros-diós részre ráhajtjuk a tészta szabadon hagyott felét – így egy félhold alakot kapunk –, enyhén összenyomjuk, és éles késsel függőlegesen 3 részre vágjuk.
  8. A tésztacsíkokat egyenként óvatosan feltekerjük, az így kapott 3 kis csigát egymás mellé rendezzük virágalakban úgy, hogy a feltekerés végeit fordítsuk össze, hogy azok legyenek belül, és a sütőforma mélyedésébe ültetjük. (Amikor a virágokat a mélyedésbe helyezzük, azok kicsit összeborulnak, ezért egy kerek végű késsel beleigazítjuk, hogy a virágfejek felfelé nézzenek.) Így járunk el a többi tésztával is.
  9. Előmelegített sütőben készre sütjük, a formában hagyjuk egy kicsit, majd a formából kivéve rácson hagyjuk langyosra hűlni.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc














Az elkészítés főbb lépései:











Ihletadó: Tortelina