2015. február 2.

Batátafánk




A spájzszekrényemben már legalább 3 hónapja ott figyelt 3 szem édesburgonya. Borzalom, tudom! :D Azt is tudtam, mi lesz belőle, de valahogy eddig még nem került sor arra az ételre, amihez eredetileg vettem őket. Szerencsére a burgonyáknak semmi bajuk nem volt, pont úgy néztek ki, mint amikor elhoztam őket a zöldségestől. Ettől függetlenül hetek óta piszkálta a fantáziámat, hogy csak kéne már belőlük készíteni valami olyat, amit eddig még soha. Mivel nyakunkon a farsangi időszak, úgy gondoltam, kipróbálom, milyen lenne fánktésztában. A poén az, hogy igazi, nagymamaféle szalagos fánkot még sosem sütöttem - nálam ui. a fánksütés kimerült nagy kedvencemben, a sós túrókarika készítésében. Egy ideje viszont ki akartam próbálni a krumplifánkot is, úgyhogy ezzel a batátással két legyet ütöttem egy csapásra, hiszen a fánkom krumplis, igaz, nem valódi krumplis. :D
Nekem nagyon ízlett, de ez nem is csoda, hiszen eleve imádom a fánkot. Az örömöm pedig akkor vált teljessé, amikor a Kutyinyek kijelentette, hogy ilyet máskor is süssek, mert bár ő nem rajong a fánkért, de ez nagyon tetszik neki. Anya, aki szintén nem nagy fánkpusztító, ugyanezt mondta. :)
Utólag bevallom, nagyon izgultam, hogy mi sül ki belőle, azon kívül, hogy fánk. :D Nem csak amiatt aggódtam, hogy milyen állaga lesz a tésztának a batáta miatt, hanem magától a sütéstől is tartottam, hiszen nagyon nem mindegy az olaj hőfoka. Szerencsére semmilyen malőr nem történt, és amikor beleharaptam az első kész fánkba, madarat lehetett volna fogatni velem. Igaz, nem lett szalagos, de ez talán épp a batáta miatt lehet. Jó szívvel ajánlom mindenkinek. ;)


Hozzávalók 14 darabhoz:

30 dkg édesburgonya (tisztítva, áttörve 23 dkg lett)
kb. 38 dkg finomliszt
1 tojás
3 dkg cukor
1 mk. só
2,5 dkg olvasztott vaj
2 dkg friss élesztő
10 dkg tejföl (20%-os)
kókusz- vagy napraforgóolaj a sütéshez

elkészítés:
  1. Az édesburgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, majd meghámozzuk, és még melegen pépesítjük. Így hagyjuk langyosra hűlni.
  2. Az élesztőt egy kevés cukorral a szobahőmérsékletű tejfölhöz keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A kihűlt batátapépet összemorzsoljuk a többi cukorral, sóval vegyített liszttel, hozzáadjuk a villával felvert, szobahőmérsékletű tojást, a felfutott élesztőt, és összeállítjuk a tésztát. (Ha szükséges, kis adagokban belegyúrunk egy kevés lisztet.) Beledagasztjuk a vajat, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra kinyújtjuk, 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és a közepüket fakanál végével benyomjuk. Letakarva 10 percet pihentetjük, vagy legalább addig, amíg az olaj felmelegszik.
  5. A fánkok mélyedéseit fakanállal kiszélesítjük, majd az addig felül lévő felükkel lefelé bő, nem túl forró olajban egyik oldalukat fedő alatt, a másikat fedő nélkül pirosra sütjük.
  6. A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, majd meghintjük porcukorral, és ízlés szerint választott lekvárt kínálunk hozzá.







A recept a Kifőztük gasztromagazin februári számában is megjelent.