2018. december 27.

Köménymagos kelt stangli








Az idén kevés idő jut arra, hogy szilveszterre olyan ételekkel készüljek, amiket még nem próbáltam. Helyette ismét  eltöltünk néhány napot Erdélyben. A hófödte hegyek látványa ugyan (sajnos) elmaradt, így ma reggel, ébredéskor nem csodálhattuk meg a fehérségbe burkolózó Székelykőt. Kicsit feljebb autózva azért részünk lesz a havas tájban, és valószínűleg a mai vidám szánkózásban nem lesz hiba. :)
Az év vége persze nem múlhat el sós süti nélkül, kell, hogy legyen valami ropogtatni való. Stanglit még sosem sütöttem, pedig olyan, mint a pogácsa, csak más a formája. Én most ezt a kelt változatot próbáltam ki Lajos Mari receptje alapján (a mennyiségeket felezve, ill. a készítés kapcsán egy kis változtatást is beiktatva), és hamar kiderült, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy elkészítettem. Nagyon könnyű, puha tésztája van. :) Szilveszterre jó választás lehet sós vendégvárónak.







Hozzávalók 60 darabhoz:

a tésztához:
25 dkg finomliszt + egy kevés az összeállításhoz
1 csapott tk. só
12 dkg vaj
12 dkg (20%-os) tejföl
1 kis tojássárgája
1,25 dkg friss élesztő
0,5 dl tej
1 tk. cukor

a kenéshez és a szóráshoz:
1 kis tojás
2 ek. köménymag
1 púpozott tk. durva szemcséjű só

elkészítés:

  1. A langyos, cukros tejben simára keverjük az élesztőt 1 evőkanál liszttel, és letakarva felfuttatjuk. A tojássárgáját kikeverjük a tejföllel. A köménymagot elvegyítjük a sóval.
  2. A sóval kevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojásos tejfölt, és összegyúrjuk (nem kell dagasztani).
  3. A lágy, ragadós tésztához annyi lisztet gyúrunk, hogy cipóvá tudjuk formázni, majd tálba tesszük, és letakarva, a hűtőben fél óra alatt megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen 30x25 cm-es téglalapra nyújtjuk, hosszában kettévágjuk, és mindkét tésztalapot 1 cm széles rudakra szeljük.
  5. A stanglikat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk egymástól fél centi távolságra, a tetejüket lekenjük felvert tojással, és megszórjuk a sós köménymaggal.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük, majd a tepsikben hagyjuk kihűlni. Tálcára rendezzük és frissen fogyasztjuk.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 12 perc

Tipp:

A frissen kisült, kihűlt stanglikat eltehetjük későbbre. Dobozba vagy papírtálcára rendezve lefagyaszthatjuk, majd sütőben vagy mini grillerben felmelegítjük.