2016. szeptember 2.

Rumos-szilvapudingos-marcipános linzertorta







Már nagyon ki akartam próbálni az új piterácsozó segédeszközt, és bár a zöldségesnél már két alkalommal sem kaptam szilvát, az egyik bevásárlóközpontban szerencsére találtam. A frissen vásárolt gyümölccsel a birtokomban végre nekiállhattam ennek a tortának. Már hetek óra linzertésztás sütire vágytam, és most, hogy végre vettem szilvát, semmi sem állhatott a vágyam teljesülésének útjába. Na nem mintha pl. őszibarackkal nem készíthettem volna el.
Tény, hogy ez a sütemény a hozzávalók kapcsán és emiatt ízében is a karácsonyt idézi, de muszáj volt már elhasználom az édességes dobozkámban ki tudja, mióta bujkáló marcipánmasszát.
Sajnos a rácsozás elsőre nem sikerült, így hát a fotózás elmaradt. 2 nappal később viszont újra nekifogtam ugyanennek a sütinek, mert egyrészt az 1. sütés eredménye mindkettőnknek kiemelten ízlett, másrészt a zöldségesnél rám köszönt egy teli rekesz szilva, sőt új marcipánmasszát is beszereztem. Direkt örültünk, hogy ismét ehetünk a tortából. :)
A rácsminta tésztakosárra való ráborítása terén a 2. alkalommal már kiokosodva, de azért mégis nagy óvatoskodások közepette került rá a díszítés a sütire. Szerencsére ezúttal összejött a dolog, és így végre megörökíthettem újdonsült, legkedvencebb linzertortánkat :)






Hozzávalók 24 cm-es pitesütőformához:

Tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg barna nádcukor
1 mk. őrölt gyömbér
1 mk. sütőpor
1 tojás

Töltelékhez:
50 dkg szilva (tisztítva, magozva mérve)
15 dkg marcipánmassza
13 dkg barna nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 tk. ceyloni fahéj
1 tk. őrölt narancshéj
1 csapott tk. őrölt gyömbér
4 ek. Portorico rum
4 ek. frissen facsart citromlé
2 dkg étkezési keményítő
1 ek. zsemlemorzsa

Tetejére:
1 egészen kicsi tojás sárgája
1 ek. tej
3 ek. pirított, szeletelt mandula
1 tk. barna nádcukor darálva

elkészítés:
  1. A tésztához sütőporral, gyömbérrel vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. (Ha a kezünk melegétől lággyá, ragadóssá válna, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.)
  2. Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságú körlapra nyújtjuk, és a nyújtófa segítségével ráhelyezzük a 2 részből álló piterácsozóra úgy, hogy a kimélyített fele legyen fölül, benne a sárga rácsbetéttel.
  3. Áthengerítjük rajta a nyújtófát, hogy a tészta a rácsmintába nyomódjon, és a kis rombuszok kihulljanak a közökből (ha szükséges, rásegítünk).
  4. A rácsozóból kiemeljük a betétet, amin a kész tésztarács fekszik, és ráfektetjük a sütőformát. Késsel a sütőforma széle mentén, annál 1 cm-rel nagyobb átmérőjű körlapra, azaz 25 cm-esre vágjuk. A kész rácsos tésztát a rácsbetéten hagyva, nejlonzacskóba húzzuk és hűtőbe tesszük.
  5. A többi tésztát összegyúrjuk a lehullott tésztadarabokkal, 27 cm átmérőjű körlappá kinyújtjuk, és kibéleljük vele a pitesütőformát. Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.
  6. A szilvaszemeket mély tálba tesszük, felöntjük forró vízzel, majd 1 perc elteltével, lehúzzuk a héját, kimagozzuk, és négyfelé vágjuk.
  7. A szilvát lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a narancshéjat, és pár perc alatt puhára főzzük. Belekeverjük a citrommal és a rummal csomómentesre kevert keményítőt, összeforraljuk, majd hozzáadjuk a vaníliás cukort. Hűlni hagyjuk.
  8. A tésztakosarat villával több helyen megszurkáljuk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a lehűtött marcipánt. Elosztjuk rajta a darabos szilvapudingot, majd a tésztát a ráccsal együtt óvatosan a töltött tésztakosárra borítjuk, és leemeljük róla a rácsbetétet.
  9. A sütemény tetejét megkenjük tejjel kevert tojássárgájával (de ez nem fontos), és előmelegített sütőben készre sütjük. Tortarácsra téve hagyjuk kihűlni.
  10. A sütemény szélét megszórjuk pirított mandulaszeletekkel, és meghintjük porcukorral. Felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 50 perc