2016. március 23., szerda

Köleses rakott káposzta









Húsos káposzta rajongók vagyunk, és most már kölesszeretők is. :D Főleg a Kutyinyek. Ezért most rizs helyett ezzel dúsítottam a káposztát. A hús ízesítése is egy kicsit más lett, ill. nem a tőlem jól megszokott összezutyult módon készítettem, hanem rétegezve sütöttem meg. Igaz, a rétegek nem annyira kivehetőek, de sebaj. :D
Hát ez bizony kölessel és rétegezve is finom, sőt az év bármelyik hónapjában, nem csak télen, úgyhogy nincs is ennél több mondani valóm róla. :D









Hozzávalók 6 személyre:

1 kg savanyú káposzta
80 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
15 dkg köles (vagy kb. 50 dkg főtt köles)
40 dkg tejföl
15 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt
1 fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
1 púpozott ek. magyaros fűszerkeverék
1 ek. füstölt édes paprika
1 tk. füstölt csípős paprika
őrölt fekete bors

2 ek. mangalica- vagy kókuszzsír

elkészítés:

  1. A káposztát átöblítjük, 1 evőkanál zsíron átforgatjuk, felöntjük egy kevés vízzel, és lefedve, kis lángon puhára pároljuk.
  2. A megtisztított kétféle hagymát nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük, a maradék zsíron megdinszteljük, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a fűszereket.
  3. Rátesszük a húst, alaposan összekeverjük, majd készre sütjük. A végén sózzuk és összeforgatjuk a káposztával.
  4. A kölest átmossuk, lábosba tesszük, felöntjük 3 dl leveskockás vízzel vagy húsalaplével, és kis rést hagyva, fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Elzárjuk alatta a gázt, lefedve hagyjuk, hogy magába szívja az összes folyadékot, és rizottóhoz hasonló állagú legyen. Csak akkor sózzuk, ha szükséges.
  5. Egy nagyobb sütőtálba lerakjuk a fele adag húsos káposztát, egyenletesen elkenünk rajta 20 dkg tejfölt, amin elosztjuk a kölest. Ezt befedjük a maradék káposztával, rákenjük a többi tejfölt, és megszórjuk reszelt sajttal.
  6. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul a tetején. Kicsit hűlni hagyjuk, majd 6 kockára szeleteljük és tálaljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc


Megjegyzés:
Több kölessel is készíthetjük. Elbír akár 25 dkg-ot is.





























A hátteret a Fotókellék biztosította.