2019. április 25.

Túrós-olívaolajos kalácskák







Bár a húsvét már elmúlt, de kalácsot bármikor ehetünk. Hátha valakinek nem volt elég belőle az ünnepekkor – példának okáért nekem. :D És ha a kalács krémsajttal működik, akkor túróval is miért ne. Vaj helyett pedig ezúttal olívaolaj került bele, hiszen a hamburgerzsemle esetében már bizonyított. Az eredmény, ez a finom, puha péksütemény, amit mi a megmaradt sonkával ettünk, jól megpakolva főtt tojással, lila hagymával és a tetejébe majonézes tormával. :)






Hozzávalók 10 darabhoz:

38 dkg finomliszt
8 dkg fehér tönkölybúzaliszt
4 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg túró
5 dkg olvasztott vaj
4 dkg cukor
1 csapott ek. só
5 ek. olívaolaj
2 tojássárgája
3 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl tej
szezámmag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A tálba mért lisztkeverék közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőt 1 dkg cukorral és a langyos tej felével simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. A tojássárgákat elkeverjük a többi tejjel, majd kiveszünk belőle egy keveset a kenéshez, és félretesszük.
  3. Az áttört túrót kikeverjük a többi cukorral, a sóval, az olívaolajjal, a tojásos tejjel, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, és negyedórát letakarva pihentetjük.
  5. A tésztagombócokat kettévágjuk, mindegyik darabot megsodorjuk, és párosával összecsavarjuk. A végeiket kissé aláhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva kelesztjük 20 percet.
  6. A kalácskák tetejét lekenjük a félretett tojásos tejjel, és előmelegített sütő középső részében megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc