2017. május 12.

Banános-mandulás tallér









Nemrég a rokonoktól banánt és csokoládét kaptunk ajándékba, mert tudják, hogy jobban örülök az ilyen ajándéknak, mint a kész desszertnek. Így legalább azt süthetek belőle, amit csak akarok. :)
A banánok a hűtőben várták a sorsukat, és a szép sárga héjuk már igencsak barnára váltott. Ideje volt felhasználni. Mivel valami aprósütire vágytam, ezt a kekszet sütöttem ki az ajándék, ill. az itthon lévő hozzávalókból. A tetejüket eredetileg nem így akartam díszíteni, de sütés közben eltűnt a golyókba nyomott lyukacska, így oda már nem nyomhattam bele az olvasztott csokoládét. Helyette ezt a mintát ötlöttem ki, és a kísérlet úgy megtetszett, hogy végül az összes süti ilyen ruhát kapott. :D Tea vagy kávé mellé jó választás lehet, de önmagában eleszegetve is kellemes. :)








Hozzávalók 32 darabhoz:

Tésztához:
20 dkg banánpép
20 dkg kristálycukor
12 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 ek. citromlé
20 dkg félfogós búzaliszt
15 dkg búza rétesliszt
15 dkg őrölt mandula
8 g sütőpor

Továbbá:
5 dkg finomítatlan nádcukor a forgatáshoz
6 dkg étcsokoládé (50% kakaótartalmú)
1 tk. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A cukrot összekeverjük a langyosra hűlt olvasztott vajjal, a felvert tojással, majd hozzádolgozzuk a citromlével ízesített banánpépet.
  2. Beleforgatjuk a mandulával, sütőporral vegyített lisztkeveréket, és folpackkal letakarva, hűtőben pihentetjük pár órát vagy egy éjszakát.
  3. A masszából nedves kézzel diónyi méretű golyókat formázunk, mindegyiket megforgatjuk a nádcukorban, és sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk egymástól távolabb. (Egy tepsire 16 db keksz fér.)
  4. A golyókat kissé ellapítjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük. A kisült kekszeket 1-2 percig a tepsin hagyjuk, majd rácsra szedve teljesen kihűtjük.
  5. A tetejükre olajjal kevert olvasztott csokoládéból csíkokat rajzolunk, és miután megszáradt rajtuk a minta, tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 12 perc