2014. augusztus 25., hétfő

Gyömbéres nektarin lassi






Szomorú voltam, hogy a nemrég vásárolt nektarinom nem volt elég édes. Aztán felvidultam, mert eszembe jutott, hogy ezt is lehet „lassisítani”. Neki is álltam, és felhasználtam hozzá a szintén nemrég vett gyömbérgyökeret és zöld citromot is. Nem is hittem volna, hogy a Kutyánszki is szeretni fogja, de úgy felhajtotta a fotón szereplő pohárral, hogy csak lestem kissé meghökkent bazsalygással.
Természetesen a nektarin helyettesíthető barackkal, a gyömbér szárított gyömbérrel és a lime normál citrommal. Ha a gyümölcs mézédes, tehetünk a lassiba lime levet is.








Hozzávalók 4 személyre, kb. 8 dl lassihoz:

50 dkg nektarin (tisztítva mérve)
15 dkg natúr joghurt
1 mk frissen őrölt gyömbér (ha csípősebben szeretjük, tehetünk bele többet is)
1 lime reszelt héja
2-3 ek méz vagy nyírfaporcukor (ha a gyümölcs nem elég édes)
1,5 dl víz

elkészítés:

  1. A nektarin héját 3 helyen bemetsszük, tálba tesszük, leforrázzuk annyi vízzel, hogy ellepje, és pár percig állni hagyjuk.
  2. Szűrőkanállal kivesszük a vízből, lehúzzuk a héját, magját eltávolítjuk, a gyümölcshúst összedaraboljuk és turmixgépbe tesszük.
  3. Ha a barack nem elég édes, mézzel vagy egyéb édesítőszerrel ízesítjük, hozzáadjuk a joghurtot, belereszeljük a gyömbért és a lime-héjat, összeturmixoljuk, majd elkeverjük a vízzel. (Ha hígabbra szeretnék, több folyadékot is adhatunk hozzá. Behűtve kínáljuk.