Anya az utóbbi időben többször is főzött őszibarack-krémlevest, és bár úgy általában nem rajongok a gyümölcslevesekért, mostanában mégis egyre szívesebben megeszem, főleg, ha barackból vagy valamilyen bogyós gyümölcsből készült.
Mivel a legutóbbi tortám díszítéséhez vettem két nagy nektarint – persze ezek is ízetlenek voltak –, ezért boldogan használtam fel őket ehhez a leveshez. Abból a 2 barackból persze nem lehetett volna nagy adagot főzni, mégis éppen elég lett 3-4 személyre.
Mivel a legutóbbi tortám díszítéséhez vettem két nagy nektarint – persze ezek is ízetlenek voltak –, ezért boldogan használtam fel őket ehhez a leveshez. Abból a 2 barackból persze nem lehetett volna nagy adagot főzni, mégis éppen elég lett 3-4 személyre.
Hozzávalók 3-4 személyre:
Leveshez:
35 dkg nektarin vagy őszibarack
8 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
1 dl félédes fehérbor
½ citrom leve
őrölt fahéj
4-5 szegfűszeg vagy őrölt szegfűszeg
3 kardamommag porrá törve
½ cs. vaníliaízű pudingpor
1 dl tejszín
6 dl víz
Tálaláshoz:
1,5 dl tejszín
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 cs. habfixáló (elmaradhat)
1 ek. pirított mandula
elkészítés:
- A barackot alaposan megmossuk, magját kivesszük, a gyümölcshúst felkockázzuk - egy keveset félreteszünk a tálaláshoz -, és lábasba tesszük. (Ha őszibarackot használunk, meghámozhatjuk.)
- Hozzáadjuk a bort, a citromlevet, a vizet, a cukrot, a mozsárban megtört kardamomot, a többi fűszert, és forrástól számítva 5 percig főzzük.
- Az egészet botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük (ha egész szegfűszeget használtunk, azt előtte kivesszük belőle), majd a tűzre visszatéve, a levest besűrítjük a tejszínben előzőleg simára kevert pudingporral. Behűtjük.
- A mandulát zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon megpirítjuk. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálóval és a cukorral együtt kemény habbá verjük.
- A hideg levest tányérokba szedjük és elosztjuk bennük a félretett barackot. A tejszínhabból két evőkanál segítségével habgaluskákat formázunk, a kitálalt levesbe szedjük és megszórjuk pirított mandulával.