2016. november 21.

Pizzás csigakenyér









Az utóbbi időben úgy rákattantunk a magyaros pizzámra, hogy parkolópályára tettük a kedvenc pizzériánkból való rendelést, és gyors egymásutánban háromszor is házilag készítettem a pizzát. Egyik alkalommal egy kicsit túlméreteztem a mártás mennyiségét, és éppen annyi maradt, ami egy jó nagy pizzára elegendő lett volna. Közben úgy adódott, hogy a Kutyafülnek vidékre kellett utaznia. Tudtuk, hogy nem fog hazaérni délre, ezért, hogy legyen mit ennie, kenyeret akartam sütni. Aztán meg pizzás csigát. :D Végül a kettő összeházasításával kikerekedett belőle ez az összegömbölyödött cicára (jó-jó, biztos van, akit inkább egy kövér kígyóra) emlékeztető csigakenyér, amit éppen úgy lehet szeletelni, ahogy bármilyen más kenyeret. Meg lehet kenni vajjal, tejföllel, pakolhatunk rá bármit, kinek-kinek ízlése szerint, de mivel ott van benne a finom pizzamártás és a sajt is, ezért szerintem nem kell ezt már tovább turbózni. :)
Miután kisült, muszáj volt letesztelni, és sajnos el is fogyott még aznap az egész, úgyhogy végül nem is maradt az útra uzsonnának való. :D Rövid időn belül még 2 alkalommal megsütöttem, annyira szerettük. :)








Hozzávalók 1 kenyérhez:

Tésztához:
30 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 ek. morzsolt oregánó
6 dkg hántolt napraforgómag
2 ek. olívaolaj
1 tk. só
2,2 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
1,5 dl víz
0,5 dl tej

Töltelékhez:
1 egészen kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. sűrített paradicsom
1 ek. ketchup
½ mk. darált csípős paprika
1 mk. oregánó
1 mk. bazsalikom
1 mk. majoránna
1 mk. rozmaring
1 mk. zsálya
½ mk. borsikafű
½ mk. kakukkfű
½ mk. őrölt babérlevél
1 mk. cukor

1 dl víz
1 ek. mascarpone vagy más krémsajt
10 dkg reszelt trappista sajt
2 ek. olívaolaj

Továbbá:
olívaolaj a kenéshez

elkészítés:
  1. A liszt közepében kialakított mélyedésbe tesszük az elmorzsolt élesztőt a cukorral, elkeverjük a langyos, tejes vízzel, kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, az oregánót, a zsiradékmentes serpenyőben megpirított, kihűtött napraforgómagot, az olajat, és tésztává dagasztjuk. Letakarva megkelesztjük.
  3. A mártáshoz a megtisztított vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát áttörjük, és az olívaolajon megdinszteljük. Közben sózzuk.
  4. Belekeverjük a többi hozzávalót, felöntjük a vízzel, és kis lángon, néha megkeverve sűrű mártássá főzzük. Kihűtjük, majd eldolgozzuk a krémsajttal.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületen 35x40 cm-esre kinyújtjuk, a felületét megkenjük a mártással úgy, hogy a szélek mentén körben szabadon maradjon egy kb. 2 cm széles sáv.
  6. Megszórjuk reszelt sajttal, feltekerjük, a végeit összecsippentjük, kialakítjuk a csigavonalat, és a végét aláhajtjuk. A kenyeret sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és letakarva megkelesztjük.
  7. A tetejét megkenjük olívaolajjal, és 250°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. A hőmérsékletet 220°C-ra mérsékeljük, és készre sütjük a kenyeret. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő:kb. 35 perc

Tipp:

A felsorolt fűszerek helyett Toscana fűszerkeveréket is használhatunk.














A recept a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is megjelent.