Nem épp dicsekedni való, ha az ember szinte minden zöldségre azt mondja, hogy „én ezt nem szeretem!” Pedig én a nyers zöldpaprikát és a paradicsomot tényleg nem szeretem mind a mai napig. De a lecsót annál inkább! :D Bár ezt is csak pár év óta mondhatom el magamról. A Kutyafülnek köszönhetem, hogy megkedveltem ezt a zöldségragut. Az ő kedvéért ui. bármit hajlandó vagyok megfőzni, olyat is, amit én nem ennék meg, mert zöldségből van. Ennek ellenére lecsót jó ideig nem csináltam. Aztán egy nap direkte azért kilátogattunk a piacra, hogy jóféle hozzávalókat vegyünk. Miután utánanéztem a készítés mikéntjének, asztalra kerülhetett ez a szerintem is nagyon finom zöldséges zutyulék. Jajj, bocsánat, de a „zutyulék” szót itt most nem pejoratíve használtam, csak az állagát akartam imigyen lefesteni. Mert ahogy én csinálom, az valóban zutyulékos – a jól szétfőtt paprikát ui. én is meg bírom enni. :D Számomra így az igazi. :)
Hozzávalók 4 személyre:
10-12 roppanós, fehér húsú zöldpaprika
7-8 lédús paradicsom (lehetőleg érett és jó édes fajta)
2 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
őrölt csili (elmaradhat)
só
cukor (elmaradhat)
1 ek. szilárd mangalicazsír
elkészítés:
- A paradicsomokat tálba tesszük, felöntjük forrásban lévő vízzel, majd 1-2 perc elteltével lehúzzuk a héjukat, és a húsukat feldaraboljuk.
- A megmosott, magházuktól megfosztott paprikákat karikára szeljük, a darabolt paradicsomhoz adjuk, megsózzuk, és alaposan összeforgatjuk.
- A hagymát finomra aprítjuk, a lábasban felhevített zsíron kissé megpirítjuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük az áttört fokhagymát, a pirospaprikát, és rátesszük a zöldségeket. Jól összeforgatjuk.
- Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk, közben néha megkeverjük, és ha szükséges, cukorral ízesítjük. A levét a felére elforralva, fedő nélkül főzzük tovább, majd tálaljuk. Friss kenyeret (vagy akár naant) kínálunk hozzá.
Megjegyzés:
Hagyományosan nem kell fokhagymát és őrölt pirospaprikát tenni bele, de ezek jó ízt, ill. szép színt adnak az ételnek.
Tipp:
A lecsót kolbásszal, szalonnával, rizzsel vagy tojással is dúsíthatjuk.
Aki csípősen szereti, az egyik paprika helyett tehet belőle 1 szál hegyes erős paprikát.
A lecsót kolbásszal, szalonnával, rizzsel vagy tojással is dúsíthatjuk.
Aki csípősen szereti, az egyik paprika helyett tehet belőle 1 szál hegyes erős paprikát.
Ételek lecsóval:
Lecsós csónakocskák mozzarellás-fokhagymás mártogatóval
Lecsós batyuk
Lecsós-kukoricás papucs flantésztából
Lecsós-sajtos krumpli
Lecsós-sajtos hús rizzsel
Rizses lecsó kolbásszal
Lecsós csónakocskák mozzarellás-fokhagymás mártogatóval
Lecsós batyuk
Lecsós-kukoricás papucs flantésztából
Lecsós-sajtos krumpli
Lecsós-sajtos hús rizzsel
Rizses lecsó kolbásszal
A lecsó után végigpörgettem a kedvenc ételeid sorát.HÁT NEM SEMMI! Nagyon éhes lettem! Bármelyik jöhetne,lányom.
VálaszTörlés:D De jó, örülök, hogy megnézted a kedvenc kajákat! :) Te bármikor kaphatsz bármelyikből, Anya. ;)
Törlés