2013. december 3., kedd

Krumplifőzelék sült hússal







A múltkori két krémlevesem állaga eszembe juttatta, hogy még sosem készítettem főzeléket. Bizony, én egy olyan gasztroblogger vagyok, aki sok mindent még soha nem készített. :D Ezt a tényt orvosolandó, most elérkezettnek láttam az időt egy jó kis hagyományos, mindenki által ismert főzelék elkészítésére. Nem másra esett a választásom, mint a krumplifőzelékre.
Nevezhetném Kumpi-főzeléknek is, ui. eme végtelenül egyszerű étek fotózásakor szeretett cicáink egyike, nevezetesen Kumpi – ki nevét, őrült költői magasságokban szárnyaló fantáziánknak köszönhetően, a krumpliról kapta az Úr 2001. esztendejében, - belegyalogolt a díszletbe és megörökíttetett.
Lehet kérem finnyogni, hogy mit keres egy macska emberi eledel közelében! Sajnálom, de nálunk ez mindennapos dolog, és még ha a konyhaasztal vagy a konyhapult tiltott terület is a számukra, azért a földön való fényképezésekkor testközelbe kerülnek az ebédünkkel, és csodás bundájukból az ételbe csempésznek 1-2 szálat nélkülözhetetlen fűszer gyanánt. - Bláááááhhhh...! - gondolhatják sokan. Mi azonban már rendkívül rutinosan, pókerarccal szabadítjuk meg nyelvünket az esetlegesen odatévedt „fűszeradománytól”.
Ez a főzelék azonban megúszta az utóízesítést, és helyette ezúttal érdekes háttérképpel lettem megajándékozva. Hadd mutassam be hát 4 cirkányunk egyikét, a valaha volt agresszor hölgyet, a félperzsa, lángosképű Kumpi nénit! A jövőben talán a többi szőrgombócunk is hasonló kedvességgel lep majd meg engem és a blog követőit.
Ja, el ne felejtsem: a főzelék nagyon jól sikerült, és az imádott karajnak hála dupla élvezetet nyújtott. :)









Hozzávalók 3 személyre: 

Feltéthez: 
2 szelet sertéskaraj (ujjnyi vastag) 
grillfűszer
liszt
1 ek mangalicazsír 

Főzelékhez: 
80 dkg fél öklömnyi krumpli (tisztítva érve) 
1 közepes fej hagyma
1 mk pirospaprika
1 ek mangalicazsír
1 tyúkhúsleves kocka
őrölt fehér bors
2 babérlevél
1 tk majoránna

2 ek tejföl
1 csapott ek étkezési keményítő

elkészítés:


  1. A húst háztartási fólia alatt kiklopfoljuk, majd az így kapott kb. 2 tenyérnyi szeleteket 4 részre vágjuk.
  2. Beszórjuk a grillfűszerrel, 10 percig pihentetjük, majd kevés lisztbe forgatjuk és a zsíron kisütjük. Félretesszük.
  3. A zsírt, amin a hús sült, pótoljuk, megdinszteljük rajta a megtisztított és finomra vágott hagymát, majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a pirospaprikát.
  4. A megpucolt, megmosott krumplit kb. 0,5 cm vastagságúra felszeleteljük (ha kicsit nagyobbak a krumplik, akkor előtte hosszában félbevágjuk és aztán szeleteljük), rátesszük a hagymára, átforgatjuk, fűszerezzük és felöntjük annyi vízzel (kb. 0,5 l), amennyi éppen, hogy csak ellepi.
  5. Ha a krumpli megfőtt, kiveszünk egy keveset a levéből, elkeverjük a tejföllel, simára keverjük benne a keményítőt, besűrítjük vele a főzeléket és összeforraljuk. (Aki savanykásabban szereti, tehet bele egy kis ecetet.)
  6. Az előzőleg megsütött húst pici zsíron megmelegítjük és a krumplifőzelékhez kínáljuk.