2013. április 4., csütörtök

Húsvétbúcsúztató leves







Életem első főtt sonkájának megmaradt a főzőleve. Mit tesz ilyenkor az ügyes háziasszony: megőrzi a lét, hogy később pl. levest főzzön belőle. Én sem voltam rest, nem úgy, mint annak idején az ismert mesében, megboldogult királylány koromban a színpadon. :D
Szóval a főzőlé egy részét lefagyasztottam - állítólag eláll hónapokig - másik részéből pedig levest főztem. Egy korábbi vörösbab levesemet vettem alapul, de gazdagítottam azt egy kis krumplival és a maradék húsvéti sonkával. Tartalmas és finom leves lett belőle, ami a húsvéti nagy evészet után bőven elég volt ebédre.








Hozzávalók 6 személyre:

30 dkg főtt, füstölt sonka (maradék sonkából)
10 dkg csípős, paprikás szalámi vagy kolbász
25 dkg krumpli
20 dkg sárgarépa
25 dkg konzerv vörösbab
1 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 l sonkalé
1 leveskocka (elmaradhat)
őrölt fekete bors
tárkony
majoránna

3 ek tejföl
2 ek liszt

elkészítés:

  1. A sárgarépát és a krumplit megpucoljuk, előbbit kis kockákra, utóbbit nagyobb kockákra vágjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, mindkettőt félpuhára főzzük. Félretesszük.
  2. A szalámit/kolbászt felkockázzuk, a zsírját a leves főzésére szánt lábosban kisütjük, majd a szalámit átszedjük egy tálba.
  3. A hagymát megtisztítjuk, késes mixerrel pépesre daráljuk vagy lereszeljük, a szalámi zsírján megdinszteljük, majd hozzákeverjük az előzőleg felkockázott sonkát, és kicsit együtt pirítjuk.
  4. Hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a fűszereket is a só kivételével.
  5. Főzőlével együtt hozzáöntjük a félig főtt zöldségeket és a lecsöpögtetett konzerv babot, hozzáadjuk a szalámit, és felöntjük a sonkalével (amibe leveskockát is tehetünk).
  6. A tejfölt elkeverjük egy kis vízzel, csomómentesre dolgozzuk benne a lisztet, hozzámerünk a meleg, de forrásban még nem lévő levesből, és miután simára kevertük, behabarjuk vele a felforralt levest. Ha szükséges, még sózzuk. Tálaljuk.