2013. április 4., csütörtök

Húsvétbúcsúztató leves







Életem első főtt sonkájának megmaradt a főzőleve. Mit tesz ilyenkor az ügyes háziasszony? Megőrzi a lét, hogy később pl. levest főzzön belőle. :D Én sem voltam rest, nem úgy, mint annak idején az ismert mesében, megboldogult királylány koromban a színpadon. :D
Szóval a főzőlé egy részét lefagyasztottam, a másik részéből pedig levest főztem. Egy korábbi vörösbab levesemet vettem alapul, de gazdagítottam azt egy kis krumplival és a maradék sonkával. Tartalmas és finom leves lett belőle, ami a húsvéti nagy evészet után bőven elég volt ebédre.






Hozzávalók:

30 dkg főtt, füstölt sonka (maradék sonkából)
10 dkg lángolt kolbász
30 dkg krumpli (tisztítva mérve)
25 dkg konzerv vörösbab
20 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors
1 ek. majoránna
1 tk. tárkony

3 ek. tejföl
2,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 l sonka főzőlé
1 l víz vagy zöldség alaplé

elkészítés:

  1. A megtisztított sárgarépát karikára szeljük, a krumplit kis kockákra vágjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, mindkettőt félpuhára főzzük. Leszűrjük és félretesszük.
  2. A lebőrözött kolbászt felkarikázzuk, a zsírját a leves főzésére szánt lábosban kisütjük, majd a kolbászt átszedjük egy tálba.
  3. A megtisztított vöröshagymát késes mixerrel pépesre daráljuk vagy lereszeljük, és a visszamaradt kolbászzsíron megdinszteljük (ha szükséges kevés mangalicazsír adunk még hozzá).
  4. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, a felkockázott sonkát, és 1-2 percig sütjük.
  5. Beletesszük a krumplit és a répát, a lecsepegtetett babot, a kolbászkarikákat, és a fűszerekkel ízesítjük. Felöntjük a sonkalével, a vízzel/alaplével, és felforraljuk.
  6. A tejfölt elkeverjük egy kevés vízzel, csomómentesre dolgozzuk benne a keményítőt, majd hozzámerünk egy keveset a meleg, de forrásban még nem lévő levesből.
  7. Simára keverjük és behabarjuk vele a felforralt levest. Ha szükséges, megsózzuk, majd tálaljuk.