Ezt az aprósütit hirtelen ötlettől vezérelve sütöttem, mert nem volt itthon semmilyen édesség, és a délutáni bekuckózás enélkül nem lett volna az igazi. Nem volt kedvem a munkásabb desszerthez, ezért az imádott linzert választottam, de ezúttal aprósütemény lett belőle. Bevallom, a napokban sütött hasonló süti volt a ludas abban, hogy újra emellett az édesség mellett döntöttem, mert az annyira ízlett, hogy muszáj volt megint linzertésztás aprósüteményt készítenem. Persze ízében és a kivitelezés tekintetében is más lett. Végre felhasználhattam a nyári vásárban vett kandírozott mangót, és megbolondítottam még egy kis mandulával is, hogy ez a sütike abszolút illeszkedjen az ünnephez. Nem árt betárazni aprósütiből az adventi időszakra – én ezt a linzert ajánlom egynek. ;)
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
Tésztához:
30 dkg omlós tészta süteményliszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
10 dkg kandírozott mangó
5 dkg vágott mandula
Díszítéshez:
6 kocka étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj
elkészítés:
- A mangót és a mandulát felaprítjuk és összekeverjük.
- A tésztához a porcukorral, reszelt citromhéjjal vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és összeállítjuk a tésztát.
- Belegyúrjuk a fele mennyiségű mandulás mangót, a tésztát gombóccá formázzuk, kissé ellapítjuk, és folpackba csomagolva, 30 percre hűtőbe tesszük.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vékony körlapra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.)
- A linzereket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és mindegyiket megszórjuk a megmaradt mandulás mangóval, amit kissé belenyomkodunk a tésztába.
- Előmelegített sütőben egymás után világosra sütjük a sütiket, majd még melegen tortarácsra szedjük és így hagyjuk teljesen kihűlni.
- A díszítéshez a csokoládét az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, majd becsíkozzuk vele a tallérokat. Dermedni hagyjuk.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 8 perc
Tipp:
Csillag alakú kiszúróformát is használhatunk, legfeljebb a süti neve nem tallér lesz. :D
Csillag alakú kiszúróformát is használhatunk, legfeljebb a süti neve nem tallér lesz. :D