2017. április 4.

Főtt tojásos-besameles párna

 






Nem is tudom, mikor vettem utoljára bolti leveles tésztát, mert egy ideje már magam készítem, sőt annak is a gyors verzióját részesítem előnyben. Mivel ennek a gyors változatnak a tésztája csak részben hasonlít a valódi leveleséhez, ill. még ha gyorsan meg is van vele az ember, azért mégis csak több munkába kerül elkészíteni, mint ha boltban vásárolnánk. Ráadásul a fagyasztóban sem volt már a saját készítésű tésztából. Most a készet választottam, és ez a szerintem nagyon finom töltött párna kanyarodott ki belőle. Mivel ennek a szép rácsmintának köszönhetően elég mutatós, vendégváráshoz is bátran választható. A húsvéti locsolóvendégek is örömmel fogyasztanák a kis kupica pálinka után. :D






Hozzávalók 8 darabhoz:

4 lap gyorsfagyasztott leveles tészta (20x10,5 cm-es téglalap alakú, kb. 35 dkg)
4 főtt tojás
2 ek. aprított metélőhagyma
2 dl tej
2 dkg vaj
2 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg reszelt parmezán
½ mk. curry vagy ízlés szerint
őrölt fehér bors
1 csapott mk. só
1 kis tojás a kenéshez
szezámmag a szóráshoz

elkészítés:
  1. A vajat kis lángon felolvasztjuk, simára dolgozzuk a liszttel, majd folytonos keverés mellett hozzáöntjük a curryval, sóval, borssal ízesített, felforrósított tejet, és sűrű mártássá főzzük.
  2. Felolvasztjuk benne a reszelt sajtot, belekeverjük a metélőhagymát, és miután a mártás langyosra hűlt, hozzáforgatjuk a felaprított főtt tojásokat.
  3. A tésztalapokat egyenként 20x20 cm-esre kinyújtjuk, majd mindegyiket 4 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk.
  4. 8 lap közepén elosztunk 1-1 púpozott evőkanálnyi tölteléket, és a tészta széleit körben megkenjük felvert tojással.
  5. A másik 8 tésztalapból rácsozóhenger segítségével rácsmintát vágunk a úgy, hogy a kezünkkel lefogjuk a tésztát, és a hengert minden alkalommal lisztbe mártva, jól lenyomva végighengerítjük a tésztán. (A tésztát nem kell végigvágni).
  6. A rácsmintás tésztákat kissé széthúzzuk és befedjük velük a töltött lapokat. A tetejüket lekenjük a megmaradt felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Langyosan fogyasztjuk.
sütési hőfok 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc













A recept a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is megjelent.