2013. május 14.

Miniszendvicsek fasírttal







Kimondottan szeretem, ha megmarad egy kis rántott hús vagy fasírt, és jóízűen eszegetem kenyérrel vagy egyéb péksütivel. Most ugyan nem maradt egy darab sem az előző napi rántott husiból, de mivel vettünk darált húst, azonnal eszembe jutott a tegnap sütött gyökérkenyér, hogy milyen jó párosítás lenne egy kis fasírttal. Gyorsan el is készítettem, és már falatozhattuk is.
A kétféle „kenőanyag”, ami a húspogik alá került, még sosem szerepelt a szendvicses repertoáromban, de a jól bevált vaj helyett most valami mást szerettem volna. Mindkettő remekül harmonizált a hússal. Vendégvárónak vagy előételként is adhatjuk.




Hozzávalók 20 kis szendvicshez:

Húspogácsához:
50 dkg darált sertéshús
15 dkg vöröshagyma
½ csokor petrezselyemzöldje
1 tojás
6 dkg szikkadt félbarna kenyér
1 dl tej
őrölt fekete bors
grillfűszer (pl. Kotányi Grill Klasszikus)
1 ek. mangalicazsír

Szendvicsekhez:
20 szelet gyökérkenyér
6 ek. majonéz
1 ek. csípős paprikakrém
4 ek. mustár
2 ek. magos dijoni mustár
kb. 25 dkg füstölt sajt
3 kisebb paradicsom
3-4 retek

elkészítés:
  1. A kenyeret felöntjük a tejjel, pár percig állni hagyjuk, majd kicsavarjuk.
  2. A húst tálba tesszük, ráütjük a tojást, rátesszük a finomra vágott hagymát, az aprított petrezselymet, valamint a szétmorzsolt áztatott kenyeret. Megfűszerezzük és kézzel alaposan összedolgozzuk. Letakarva hűtőbe tesszük negyedórára.
  3. A húspépből vizes kézzel golyókat formálunk, 1 cm vastagságú pogácsákká lapogatjuk, és a zsíron mindkét oldalukon hirtelen kisütjük.
  4. Előmelegített sütőben készre sütjük. Sütés közben egyszer fordítunk egyet rajtuk. (Grillezhetjük is.)
  5. A majonézt elkeverjük a paprikakrémmel, és megkenünk vele 10 szelet kenyeret. A kétféle mustárt összekeverjük, és a többi kenyérszeletre kenjük.
  6. A paradicsomot és a retket karikákra vágjuk, a sajttal együtt elrendezzük a kenyérszeleteken, majd ráültetjük a még forró húspogácsákat. Tálcára rendezzük és tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 10-15 perc








A recept a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is megjelent.