2023. december 3.

Hóbucka

 

 

 

Advent 1. vasárnapja van, itt az ideje tél-kompatibilis receptekkel előrukkolni! Nem mintha pisztolyt szorítanának a fejemhez, hogy ezt tegyem, de a belső kényszer legalább ilyen erőteljes hatású. :D
Ez a süti egy, a neten elém került receptből lett pöttyet átdolgozva (a találékonyságomat ui. most inkább a platánlevelek hatékony és gyors összegyűjtési technikájának kitalálására tartalékoltam), és mivel rekord sebességgel pusztítottuk el, egyértelmű volt, hogy a sikeressége okod ad a nagy (?) plénum előtt való mutogatásra. Úgyhogy itten vagyon ez a fincsiség, aminek az elnevezésén egyébként sokat gondolkodtam, a labdaformától ui. igen messze áll. Így lett belőle hóbucka. :D
Mindenképp ajánlom kipróbálásra, mert azon túl, hogy baromira eteti magát, a tetejébe még pofon egyszerű is az elkészítése. ;)

 


Hozzávalók 16 darabhoz:

15 dkg finomliszt
1,5 dkg (1 púpozott ek.) étkezési kukoricakeményítő
14 dkg vaj
6 dkg porcukor + a forgatáshoz
1 tk. vanília paszta
6 dkg pisztácia és kesudió vegyesen (vagy más olajos mag, pl. mandula)
6 dkg aszalt vörös áfonya (vagy más aszalt gyümölcs, pl. aranymazsola, kajszibarack)

elkészítés:
  1. A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a vaníliakivonatot és a keményítővel vegyített, átszitált lisztet.
  2. Az áfonyát és a magvakat felaprítjuk, a masszához forgatjuk, és diónyi méretű golyókat formázunk belőle. Deszkára rendezzük, folpackkal letakarjuk, 1 órára fagyasztóba tesszük.
  3. A golyóbisokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  4. A kész süteményeket még forrón megforgatjuk az átszitált porcukorban, és miután kihűltek, újra megforgatjuk benne.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 20 perc

 




 

Ötlet: innen