2015. március 23.

Szendvicskenyér





Nemrégiben úgy kifogytunk a kenyérből, hogy hirtelen mentőövként hatalmas szentségtörést követtünk el: bolti péksütit vettünk!!! :D És még mindig itt vagyunk, élünk. :D Az a bolti péktermék egyfajta zsemle lehetett, de a nevére sajnos nem emlékszem. Viszont olyan szép formája volt, hogy elhatároztam, valami hasonlót én is készítek itthon. Az eredménnyel annyira meg voltunk elégedve, hogy következő alkalommal is ilyet sütöttem, csak egy csöppet módosítottam rajta, hogy még finomabb és még tetszetősebb legyen. Egyébként a bolti változat nem volt ennyire szabályos, a két szemközti csúcsa ui. kissé meg volt nyújtva, és a tészta középen púpos volt; de nem is az volt a cél, hogy pont úgy nézzen ki.
Szerintem ez a péksüti jó választás lehet akkor, ha nincs sok időnk bíbelődni a jól ismert zsemleforma kialakításával, de kiránduláshoz is tökéletes, mert kevesebb helyet foglal.








Hozzávalók 9 darabhoz:

60 dkg kenyérliszt
2 dkg burgonyapehely
2 ek. olívaolaj + 1 tk. a kelesztéshez
1 ek. só
3 dl tej
1 dl víz
3,5 dkg friss élesztő
1 dkg cukor
1 ek. szezámmag
1 ek. lenmag

elkészítés:

  1. A 1 dl langyos, vizes tejben simára keverjük az élesztőt a cukorral és 1 dkg liszttel, majd letakarva felfuttatjuk.
  2. A burgonyapehellyel, sóval vegyített többi liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, és a többi vizes tejjel összeállítjuk a tésztát. Sima felületű tésztává dagasztjuk, majd kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 35x35 cm-es négyzetlappá kinyújtjuk, 9 db négyzetre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük. Atetejüket átlósan bevágjuk, és letakarva kelesztjük még 20 percet.
  4. A megkelt tésztalapokat lekenjük vízzel, megszórjuk a magkeverékkel, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 210°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc