2015. március 23.

Szendvicskenyér

 

 


 
Nemrégiben úgy kifogytunk a kenyérből, hogy hirtelen mentőövként hatalmas szentségtörést követtünk el: bolti péksütit vettünk!!! :D És még mindig itt vagyunk, élünk. :D Az a bolti péktermék egyfajta zsemle lehetett, de a nevére sajnos nem emlékszem. Viszont olyan szép formája volt, hogy elhatároztam, valami hasonlót én is készítek itthon. Az eredménnyel annyira meg voltunk elégedve, hogy következő alkalommal is ilyet sütöttem, csak egy csöppet módosítottam rajta, hogy még finomabb és még tetszetősebb legyen. Egyébként a bolti változat nem volt ennyire szabályos, a két szemközti csúcsa ui. kissé meg volt nyújtva, és a tészta középen púpos volt; de nem is az volt a cél, hogy pont úgy nézzen ki.
Szerintem ez a péksüti jó választás lehet akkor, ha nincs időnk bíbelődni a klasszikus zsemleforma kialakításával, ráadásul kiránduláshoz is tökéletes, mert kevesebb helyet foglal, szépen meglapul a zsebünkben. :D

 


Hozzávalók 9 darabhoz:

60 dkg fehér kenyérliszt
2 dkg burgonyapehely
1 dkg cukor
1 ek. só
2 ek. olívaolaj
3,5 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 dl víz
1 ek. szezámmag
1 ek. lenmag

elkészítés:
  1. Az 1 dl langyos, vizes tejben simára keverjük az élesztőt a cukorral és 1 dkg liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A burgonyapehellyel, sóval vegyített többi liszthez adjuk a felfutott élesztőt, az olajat, a többi vizes tejet, és sima felületű tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 35x35 cm-es négyzetlapra nyújtjuk, 9 négyzetre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük és átlósan bevágjuk. Letakarva 20 percet kelesztjük.
  4. A tetejüket megszórjuk a magkeverékkel, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 210°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc