2015. március 23., hétfő

Szendvicskenyér






Nemrégiben úgy kifogytunk a kenyérből, hogy hirtelen mentőövként hatalmas szentségtörést követtünk el: bolti péksütit vettünk!!! :D És még mindig itt vagyunk, élünk. :D Az a bolti péktermék egyfajta zsemle lehetett, de a nevére sajnos nem emlékszem. Viszont olyan szép formája volt, hogy elhatároztam, valami hasonlót én is készítek itthon. Az eredménnyel annyira meg voltunk elégedve, hogy következő alkalommal is ilyet sütöttem, csak egy csöppet módosítottam rajta, hogy még finomabb és még tetszetősebb legyen. Egyébként a bolti változat nem volt ennyire szabályos, a két szemközti csúcsa ui. kissé meg volt nyújtva, és a tészta középen púpos volt; de nem is az volt a cél, hogy pont úgy nézzen ki.
Szerintem ez a péksüti jó választás lehet akkor, ha nincs sok időnk bíbelődni a jól ismert zsemleforma kialakításával, de kiránduláshoz is tökéletes, mert kevesebb helyet foglal.












Hozzávalók 9 darabhoz:

60 dkg kenyérliszt
2 dkg burgonyapehely
2 ek olívaolaj + 1 tk a kelesztéshez
1 ek só
3 dl tej
1 dl víz
3,5 dkg friss élesztő
1 dkg cukor
1 ek szezámmag
1 ek lenmag

elkészítés:

  1. A tejet a vízzel együtt meglangyosítjuk, 1 dl-nyiben a cukorral és 1 dkg liszttel együtt simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A többi lisztet elvegyítjük a burgonyapehellyel és a sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, 2 evőkanál olajat, és a maradék vizes tejjel összeállítjuk a tésztát.
  3. Addig dagasztjuk, amíg sima felületű nem lesz, majd kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 35x35 cm-es négyzetté kinyújtjuk, majd 9 darabra vágjuk.
  5. A tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, tetejüket átlósan bevágjuk, és letakarva kelesztjük még 20 percet.
  6. Ha megkeltek, tetejüket lekenjük vízzel, megszórjuk a magkeverékkel, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 210°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc