Advent 3. vasárnapja van – egyre jobban ráhangolódunk az ünnepre. :) Ismét olyan süteményt hoztam, amivel már régóta szemeztem a Szakácsok könyvében. Ez a kalács ui. azon túl, hogy kellemes látványt nyújt, könnyen beszerezhető hozzávalókból áll, és egyszerű elkészíteni. Mindezeknek köszönhetően ideális lehet csupán egy baráti, teázós/kávézós beszélgetéshez, vagy akár ünnepi sütemény gyanánt. Én most az utóbbi apropóból sütöttem meg, ráadásul duplán ünnepi lett, mert a névnapomra készült. Ez az a fajta süti, amiből soha nem elég egy szelet, simán elfogy egyetlen nap alatt. :D Persze azért én megmentettem belőle egy keveset későbbre is, így tudom, hogy másnap is puha marad. :)
Hozzávalók:
11 dkg finomliszt
4 dkg étkezési kukoricakeményítő (eredetileg burgonyakeményítő)
1 tk. (3 g) sütőpor
egy csipet só
8 dkg tisztított vaj
80 ml napraforgóolaj
14 dkg porcukor + a tálaláshoz
1 cs. vaníliás porcukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 dkg holland kakaópor
3 ek. tej
3 nagy tojás (175 g)
elkészítés:
- A keményítővel, sütőporral, sóval vegyített lisztet kétszer átszitáljuk. Félretesszük.
- A vajat és az olajat kis lángon felmelegítjük. A porcukrot, a vaníliás porcukrot és a reszelt citromhéjat tálba tesszük, és robotgéppel hozzákeverjük a vaj és az olaj elegyét.
- Egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd a lisztes keveréket, és robotgéppel magas fokozaton 5 percig keverjük.
- A kakaóport a tejjel csomómentesre keverjük. A tésztamassza 1/3-át átöntjük egy másik tálba, és hozzádolgozzuk a kakaót.
- A szilikon kuglófsütőformába felváltva rétegezzük a világos és kakaós tésztamasszát (a világos massza legyen az utolsó!), majd villával cikcakkosan belekeverünk a tésztába.
- A süteményt 220°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és a hőfokot 200°C-ra mérsékeljük. 20 perc elteltével, olajba mártott késsel nem túl mélyen bevágjuk a kalács tetejét, és 175°C-on további kb. 25 percig sütjük. (Hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e.)
- A kész süteményről 3-4 perc elteltével óvatosan lehúzzuk a sütőformát, és tortarácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.
Megjegyzés:
Az eredeti leírás szerint normál méretű dobozformában kell megsütni, de utóbb kiderült, hogy ez a mennyiségű tészta túl kevés lenne hozzá. Nekem meg nincs belőle kis méretű. Ezért választottam hozzá egy kis 1 l-es kuglófformát, de még ez sem bizonyult elég kicsinek. Szerencsére mire megsült, nem is lett olyan alacsony, mint ahogy megjósoltam.
Az eredeti leírás szerint normál méretű dobozformában kell megsütni, de utóbb kiderült, hogy ez a mennyiségű tészta túl kevés lenne hozzá. Nekem meg nincs belőle kis méretű. Ezért választottam hozzá egy kis 1 l-es kuglófformát, de még ez sem bizonyult elég kicsinek. Szerencsére mire megsült, nem is lett olyan alacsony, mint ahogy megjósoltam.