2016. március 31., csütörtök

Grízes túrókrém málnapürével









Nem ápolok túl jó barátságot a tejbegrízzel, ennél fogva még sohasem főztem. Persze az anyósomféle grízes süti az már annál inkább csúszik. :D
A hétvégére mindenképp készíteni akartam valamilyen édességet. Amikor megláttam, hogy a búzadarás dobozomban már csak igen kevés gríz van, és más egyéb ételhez már kevés lenne, úgy gondoltam, csak azért is desszertbe fogom elhasználni. Hogy biztosra menjek, túróval kombináltam, mert úgy tuti elfogy, és feldobtam egy kis málnával. Mindkettőnknek nagyon ízlett. :) Mivel a képeken is látható pici poharakban szervíroztam, így a fogyókúránk ellenére sem számított akkora bűnnek napi egy adag elfogyasztása. Kettőnknek így 3 napig kitartott. :)









Hozzávalók 6 személyre:

4 dl tej
1 dl tejszín
3 ek. kristálycukor
1 csipet só
5 dkg búzadara
1 tojás
25 dkg túró
25 dkg málna + néhány szem a díszítéshez
9 dkg porcukor
3 ek. mandulapehely

elkészítés:

  1. A cukrot lábosban aranybarnára karamellizáljuk, majd a tejet és a tejszínt óvatosan hozzáöntve addig főzzük, amíg a karamell felolvad benne. Megsózzuk.
  2. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a búzadarát, újra felforraljuk, majd a tűzről levéve pár percig hűlni hagyjuk.
  3. 3 evőkanál grízkását egymás után a tojássárgájához keverünk, amit hozzáöntünk a maradék kásához. Az egészet áttöltjük egy nagyobb tálba, és kihűtjük. Közben többször átkeverjük.
  4. A túrót 5 dkg porcukorral együtt botmixerrel pürésítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és előbb a túrót, majd a habot a grízkásához forgatjuk.
  5. A málnát kiolvasztjuk, a maradék porcukorral együtt botmixerrel pürésítjük, és szűrőkanálon átpasszírozzuk.
  6. A krémet a málnapürével felváltva elosztjuk 6 kisebb üvegpohárban, behűtjük, és tálalás előtt a tetejüket durvára vágott, majd száraz serpenyőben megpirított mandulapehellyel, valamint málnaszemekkel díszítjük.






































Az étel Russel Hobbs Desire botmixer 3in1 segítségével készült.

A hátteret a Fotókellék biztosította.

A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.