2013. május 29.

Egzotikus csók - Hannah Swensen titokzatos esetei nyomán







Az ILLA & CO. kiadó kedves felkérésének eleget téve kipróbálhatom a Hannah Swensen titokzatos esetei nyomán című krimisorozat alapján összegyűjtött recepteket.
Az eddig megjelent nyomozós történetekben fontos szerepet játszanak az édességek, amelyek közül a legjobbakat egy csokorba gyűjtve megtalálhatjuk a Süti Éden receptkönyvben.
Biztosan felmerül sokakban a kérdés, hogy hogyan jön össze a krimi és a sütemények. Hannah Swensen az, aki ezt a két egymástól távol álló dolgot közel hozza egymáshoz. Ez a vörös hajú cukrászdatulajdonos hölgy egy Lake Eden nevű amerikai kisvárosban sütögeti édes finomságait, miközben az időről-időre előforduló gyilkosságok után nyomoz.
A receptkönyv igen tetszetős külsejű, és csíkossága, valamint a színe miatt azonnal belopta magát a szívembe. Természetesen eme felszínes, ám mégiscsak fontos pozitívumok mellett a kiadvány számos nagyszerű receptet kínál könnyed stílusban és érdekes írásokkal kiegészítve.
Az első recept, amit a könyvből kipróbáltam, ez a hangzatos nevű teasütemény. Mivel még sosem sütöttem kekszet (lehet csodálkozni!), úgy éreztem, ez éppen jó lesz a legeslegelső próbálkozásnak. Már a hozzávalók alapján tudtam, hogy nagyon finom lehet, és miután kisült és megkóstoltuk, valóban be is bizonyosodott, hogy így van. Az első tapasztalatom tehát mindenképpen pozitív, és ez alapján csak ajánlani tudom ezt a könyvet.
Az egzotikus gyümölcsök helyett bármilyen más aszalt gyümi is megteszi.
Sütés közben kekszsütéses tapasztalatok híján kísérleteznem kellett, az első adagot ui. alul-felül sütéssel készítettem, a másodikat hőlégkeverésessel. Utóbbi nyert, mert nem lapultak szét a sütik. Tapasztalataim szerint a mi villanysütőnkbe nem érdemes egyszerre 2 tepsit betteni, mert akkor nem sülnek egyenletesen a kekszek. Egyszerre csak egy tepsi!



Hozzávalók 30 darabhoz:

40 dkg finomliszt
2 tk. sütőpor
20 dkg vaj
25 dkg barna cukor
15 dkg fehér csokoládé
15 dkg aszalt egzotikus gyümölcs (nálam kandírozott ananászkocka és
kandírozott narancshéj vegyesen)
1 kezeletlen citrom reszelt héja
2 tojás
1-1,5 dl hideg víz

elkészítés:

  1. A sütőporral vegyített lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kis darabokra vágott, hideg vajat, és elmorzsoljuk a liszttel.
  2. Beletesszük a cukrot, a citromhéjat, a felaprított csokoládét, az ananászkockákat, a narancshéjat, a tojásokat, és annyi vizet, hogy megfelelő lágyságú tésztát kapjunk.
  3. A tepsit kivajazzuk vagy kibéleljük sütőpapírral, és evőkanállal kis halmocskákat kupacolunk rá egymástól legalább 5 cm távolságban. (Tésztanyomóval is készíthetjük. Nekem egy tepsire 12 tésztakupac fért.)
  4. A tésztakupacokat kanál hátával kissé ellapítjuk, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: 10-12 perc