2019. január 31.

Oliebollen – holland fánk







Ezt a holland eredetű fánkot hagyományosan december 26. és január 6. között készítik, úgyhogy ezzel egy kissé megcsúsztam. :D Mentségemre szóljon, hogy amikor a régi kedvenc süteményes könyvemben rátaláltam a receptjére, még nem tudtam, hogy ez így van. Bízom benne, hogy január 6. után sem számít szentségtörésnek, és a farsangi időszakban bármikor ehetjük. ;)
Sajnos a készítése közben igencsak felpaprikázódtam. Egyrészt a könyvbeli elnevezése nem egyezett a külsejével – magyarra fordításkor a rózsafánk nevet kapta, bár efölött még simán szemet hunytam. A fő problémát inkább az jelentette, hogy a tészta túl sűrű volt. Emiatt viszonylag sok időbe telt, amíg teljesen átsültek a kis labdacsok, pedig ezek elvileg gyorsan elkészülnek. Csakhogy a könyvben található receptben meglehetősen kevés folyadék szerepelt (kár, hogy a leírást ezúttal nem bíráltam fölül), és az eredetileg szaggatni való tészta állagát ez jelentősen befolyásolta: olyan zsömlécskék kerekedtek ki belőle, amik inkább sütőben történő sütésre lettek volna alkalmasak. Viszont az ízesítés pazar volt, ezért úgy döntöttem, juszt is megsütöm újra, de ezúttal a neten keresek hozzá – remélhetőleg – autentikus receptet. Több leírást is átolvastam, végül ahány ház, annyi szokás alapon, kreáltam belőle egy sajátot. :D
Aki elkészíti, annak üzenem, hogy semmiképp se hagyja ki belőle a kandírozott narancshéjat, mert imádni való lesz tőle a fánk. :)






Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

30 dkg + 1 púpozott ek. finomliszt
4 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
½ mk. só
1 tojás
3 dkg vaj
10 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg mazsola
½ savanykás alma finomra reszelve
1 kis kezeletlen citrom reszelt héja
2 dkg friss élesztő
2 dl író vagy tej
1 l kókuszolaj vagy más növényi olaj a sütéshez
porcukor a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A mazsolát forró vízzel átmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, és tálba tesszük. Hozzáadjuk a késes aprítóval finomra darált kandírozott narancshéjat, a reszelt almát, a citromhéjat, és hozzáforgatunk 1 púpozott evőkanál lisztet.
  2. A többi liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőt simára keverjük 1 dkg porcukorral, 1 dl langyos íróval/tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
  3. Beletesszük a sóval, többi porcukorral, vaníliás cukorral felvert tojást, a maradék írót, a puha vajat, és robotgép dagasztóvillájával 5 percig magas fokozaton keverjük.
  4. Hozzáadjuk a gyümölcsök keverékét, és robotgéppel további 5 percig dagasztjuk. A nokedlitészta állagú masszát letakarjuk nedves + száraz konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük.
  5. A tésztából két, olajba mártott evőkanál segítségével golyócskákat formázunk, és a 175°C-osra felhevített olajba pottyantjuk. 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben mindegyiket egyszer megfordítjuk. (Egyszerre max. 5 fánkot sütünk ki.)
  6. A kisült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük, hagyjuk lecsepegni róluk a felesleges zsiradékot, majd porcukorral hintve, még melegen kínáljuk.
Tipp:
Édes joghurtszószt vagy tejfölöntetet is kínálhatunk hozzá – pici citromlével ízesítve –, én legalábbis mindig készítek, ha ilyen típusú fánkról van szó. :)