2012. december 30.

Gesztenyekrémes torta





A gesztenyés piskótaroláddal legutóbb mindenki nagyon meg volt elégedve, aki kóstolta, ezért karácsonyra mindenképp el akartam készíteni. Nálunk amúgy is hagyomány a gesztenyés édesség. Időm viszont sajna nem sok volt, ezért gyorsabban elkészíthető alakzatban akartam viszontlátni ezt a sütit. Csak icipicit változtattam rajta, így markánsabban érződik rajta a gesztenye, amit én speciel imádok, kivétel, ha tejszínhabos gesztenyepüréről van szó. A tésztába is kevesebb liszt került, és így még könnyebb lett.
A tésztát 2 lapra vágtam, mert eredetileg közé akartam tölteni a krémet, de végül a másik lapot nem használtam föl, mert kevés tésztát és sok krémet szerettem volna. A diótortából úgy is maradt ki krém, így azt kentem rá a kimaradt tésztakörre. Aki tehát 1 db vékony tésztalapot szeretne, az felezze a piskóta hozzávalóinak mennyiségét. A krémet viszont ne!!! :)

Hozzávalók 18-20 cm-es tortaformához:

Piskótához:
3 tojás
5 dkg cukor
5 dkg finomliszt
1 ek. holland kakaópor
1,5 ek. rum
1 ek. víz
késhegynyi sütőpor
egy csipet só

Krémhez:
1 tojás
2 dl tejszín
1 ek. vaníliaízű pudingpor
6,5 dkg cukor
10 dkg vaj
25 dkg gesztenyemassza

Díszítéshez:
5 dkg étcsokoládé/tortabevonó

elkészítés:

  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral, a vízzel és a rummal habosra keverjük, és felváltva beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, valamint a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.
  2. A kis kapcsos tortaforma alját kivajazzuk, behintjük liszttel, és beleöntjük a tésztamasszát. Előmelegített sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  3. A krémhez a tojást lábasba ütjük, kézi habverővel kissé felverjük, csomómentesre keverjük benne a pudingport, és felengedjük a tejszínnel. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük.
  4. A tűzről levéve, a forró pudinghoz adjuk a cukrot, és kihűtjük. Hozzákeverjük a gesztenyemasszát, a puha vajat, és felhabosítjuk. A krémet a tésztára simítjuk.
  5. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk és mintákat rajzolunk a krémre. A tortát fogyasztásig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 170ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


Tipp:
Ha a tészta túl magas, félbe is vághatjuk, így 2 körlapot kapunk, és akár dupla adag krémet is főzhetünk, amit a 2 tortalapon elosztunk. De a 2 lap közé is tölthetjük a gesztenyekrém egy részét, ami pedig kimarad, azzal körbekenhetjük a tortát és a tetejét kakaóporral is díszíthetjük.