2012. december 30., vasárnap

2 in 1 diótorta




Ez az édesség szinte hajszálra ugyanaz, mint a blogon már régóta fent lévő diótortám. Kizárólag azért került most fel újra, mert néha bajban vagyok a mennyiségek csökkentésével. Szerintem ezzel sokan vagyunk így (akár szőke, akár barna a hajunk), ezért gondoltam, hogy ezzel talán segítséget nyújthatok. Eredetileg kisebb mennyiséget akartam sütni, mondván, hogy karácsonyra jobb ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit. Végül ha kisebb méretűek is lettek a torták, de mennyiségre mégis majdnem ugyanannyit sütöttem, mint a korábbi 24 cm-esem. Egyébként ezt a finomságot a Kedvesem rendelte meg tőlem. Erre a tortára vágyott már egy ideje, és már csak ezért is alig várta, hogy végre karácsony legyen. Én pedig teljesítettem a kérését.
2 tortát készítettem a három lapra vágott piskótából és direkt nem kentem körbe a nagyobbikat a kimaradt krémmel, mivel az én Apjukom imádja csak úgy elnyalogatni.
A piskótát egyébként sokáig kellett sütni, mivel nagyon magas volt. 

Hozzávalók 20 cm-es tortaformához: 

Piskótához: 
5 tojás
16,5 dkg cukor
3 ek víz
16,5 dkg liszt
6 dkg durvábbra darált dió
4,5 g sütőpor
csipet só 

Diókrémhez: 
4 tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 l tej
20 dkg vaj
16 dkg cukor
15 dkg darált dió 

Díszítéshez: 
8 dkg étcsokoládé/tortabevonó
3 dkg fehér csokoládé

elkészítés:

  1. A piskótához a tojások fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
  2. A tojássárgákat a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vizet, majd felváltva a tojáshabbal, apránként beleforgatjuk a sütőporral és a dióval elkevert lisztet.
  3. Egy kivehető aljú tortaformát kivajazunk-kilisztezünk (a forma oldalát nem kell), beleöntjük a tésztamasszát és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  4. A formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni, majd 3 egyforma vastagságú lapra vágjuk.
  5. A krémhez az egész tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, apránként beleforgatva a lisztet csomómentesre dolgozzuk és hozzáöntjük a tej felét.
  6. A maradék tejet felmelegítjük (ne forraljuk fel!), majd a tűzről levéve hozzáöntjük a tojásos keveréket.
  7. A lábost visszatesszük a tűzre, és kis lángon, állandó kevergetés mellett addig főzzük a krémet, míg besűrűsödik. (Nem kell tovább főzni, csak amíg egyet buggyan.)
  8. A krémet kihűtjük. (Hűlés közben többször átkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.)
  9. A vajat a cukorral habosra kavarjuk és a darált dióval együtt beleforgatjuk a szoba-hőmérsékletűre hűlt krémbe.
  10. Ha 2 lap közé kenjük a krémet, ahogy most én is tettem, akkor a piskóta tetejét megkenjük olvasztott csokival, amit tetszőleges fehér csoki mintákkal díszítünk. 

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 45-55 perc 

Tipp: 
Készíthetünk 3 db tortát is a tésztalapokból. A krémet ilyen módon harmadoljuk és elosztjuk a lapokon, majd pedig a tetejükre mintákat rajzolunk olvasztott csokival. 
Úgy is csinálhatjuk, hogy 2 tortánk legyen. Az egyik így magas lesz, hiszen 2 tésztalap közé kenjük a krémet és a harmadik lapra pedig csak a krémet kenjük. Ha így járunk el, egészen biztosan kimarad majd valamennyi krém, ami nem probléma, hiszen körbekenhetjük vele a tortát, de magában elnyalogatva is nagyon finom, vagy készíthetünk belőle desszertet babapiskóta felhasználásával is. 
A díszítésnek csak a fantáziánk szabhat határt. Pl. amíg a torta tetején lévő csoki nem dermedt meg, nyomhatunk rá körben fél diószemeket vagy megszórhatjuk grillázzsal. Csoki helyett az egész tortát bekenhetjük a kimaradt krémmel, és pluszként kicsinosíthatjuk diószemekkel.






Gesztenyekrémes torta



A gesztenyés piskótaroláddal legutóbb mindenki nagyon meg volt elégedve, aki kóstolta, ezért karácsonyra mindenképp el akartam készíteni. Nálunk amúgy is hagyomány a gesztenyés édesség. Időm viszont sajna nem sok volt, ezért gyorsabban elkészíthető alakzatban akartam viszontlátni ezt a sütit. Csak icipicit változtattam rajta, így markánsabban érződik rajta a gesztenye, amit én speciel imádok, kivétel, ha tejszínhabos gesztenyepüréről van szó. A tésztába is kevesebb liszt került, és így még könnyebb lett.

A tésztát 2 lapra vágtam, mert eredetileg közé akartam tölteni a krémet, de végül a másik lapot nem használtam föl, mert kevés tésztát és sok krémet szerettem volna. A diótortából úgy is maradt ki krém, így azt kentem rá a kimaradt tésztakörre. Aki tehát 1 db vékony tésztalapot szeretne, az felezze a piskóta hozzávalóinak mennyiségét. A krémet viszont ne!!! :)



Hozzávalók 18-20 cm-es tortaformához:

Piskótához: 
3 tojás
5 dkg cukor
5 dkg finomliszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
1,5 ek rum
1 ek víz
késhegynyi sütőpor
csipet só 

Krémhez: 
1 tojás
2 dl tejszín
1 ek vaníliás pudingpor
6,5 dkg cukor
10 dkg vaj
25 dkg gesztenyemassza 

Díszítéshez: 
5 dkg étcsokoládé/tortabevonó

elkészítés:


  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral, a vízzel és a rummal habosra keverjük. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. A lisztet a sütőporral és a kakaóporral elkeverjük, és a fehérjehabbal felváltva, óvatosan a cukros tojáshoz forgatjuk.
  3. Egy kis kapcsos tortaforma alját kivajazzuk-kilisztezzük, beleöntjük a tésztamasszát és előmelegített sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  4. A krémhez egy lábosban a tojást kézi habverővel kissé felverjük, csomómentesen elkeverjük benne a pudingport, felengedjük a tejszínnel és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük.
  5. A tűzről levéve a forró pudinghoz adjuk a cukrot, majd kihűtjük.
  6. Elkeverjük benne a gesztenyemasszát, majd a puha vajjal együtt felhabosítjuk és a tésztán elsimítjuk a krémet (érdemes kisebb adagokban kialakítanunk a kör formát).
  7. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, majd egy nylonzacskó egyik csücskére pici lyukat vágunk, belekanalazzuk a csokit és mintákat rajzolunk a krémre. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. (Ha a csoki már megdermedt, háztartási fóliával csomagoljuk be a tortát és így tegyük hűvös helyre.)
sütési hőfok: 170ºC
sütési mód: alul-felül sütés 
sütési idő: kb. 20 perc 

Tipp: 
Ha a tészta túl magas, félbe is vághatjuk, így 2 körlapot kapunk és akár dupla adag krémet is főzhetünk, amit a 2 tortalapon elosztunk. De a 2 lap közé is tölthetjük a gesztenyekrém egy részét, ami pedig kimarad, azzal körbekenhetjük a tortát és a tetejét kakaóporral is díszíthetjük.