2012. december 30.

Gesztenyekrémes torta







A gesztenyés piskótaroládommal mindenki, aki kóstolta, meg volt elégedve, ezért karácsonyra újból el akartam készíteni. Nálunk ünnepekkor amúgy is hagyomány a gesztenyés édesség. Időm viszont sajna nem sok volt, ezért gyorsabban elkészíthető alakzatban akartam viszontlátni a fent említett sütit. Csak icipicit változtattam rajta, így markánsabban érződik benne a gesztenye, amit én speciel imádok, kivétel, ha tejszínhabos gesztenyepüréről van szó. A tésztába is kevesebb liszt került, és így még könnyebb lett.
Ezúttal nevelőapám szülinapjára sütöttem meg, és a 7 évvel korábbi díszítéshez viszonyítva, jóval ünnepibb külsőt kapott. :)






Hozzávalók 18-20 cm-es tortaformához:

Piskótához:
3 tojás
5 dkg cukor
5 dkg finomliszt
1 dkg holland kakaópor
késhegynyi sütőpor
1 ½ ek. rum
1 ek. víz

Krémhez:
1 tojás
2 dl tejszín
1,5 dkg vaníliaízű pudingpor
5,5 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
30 dkg cukrozott gesztenyemassza (magas gesztenyetartalmú, pl. Maroni)
10 dkg vaj

Díszítéshez:
8 dkg tejcsokoládé
2 tk. napraforgóolaj
8 dkg étcsokoládé
cukorgyöngyök

elkészítés:

  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet, a rumot, és felváltva beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, valamint a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.
  2. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott, liszttel behintett) tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácson hagyjuk kihűlni.
  3. A krémhez a tojást lábasba ütjük, felverjük, a pudingporral és a cukorral csomómentesre keverjük, majd felengedjük a tejszínnel. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felfőzzük. Kihűtjük.
  4. A szoba-hőmérsékletűre kiengedett gesztenyemasszát áttörjük, a puha vajjal felhabosítjuk, és a pudinghoz dolgozzuk. Robotgéppel 2-3 percig magas fokozaton habosítjuk, majd a piskótalapra simítjuk.
  5. A tejcsokoládét 1 teáskanál olajjal gőz fölött felolvasztjuk, márványlapra vagy tepsi hátuljára öntjük, és téglalap alakban egyenletesen elkenjük. Hűtőbe tesszük épp csak annyi időre, hogy megkössön, de még ne keményedjen meg túlzottan. Lapáttal forgácsokat készítünk belőle, felrázzuk, majd hűtőbe tesszük.
  6. Az étcsokoládét is a fenti módon olvasztjuk fel, a tortára simítjuk, és néhány perc elteltével csokoládéforgáccsal és cukorgyöngyökkel díszítjük. A tortát fogyasztásig hűtőbe tesszük, majd forró vízbe mártott, mindig szárazra törölt késsel felszeleteljük.
sütési hőfok: 170ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


Tipp:
A piskótát kisebb formában (16-18 cm) is megsüthetjük. Ebben az esetben vágjuk két lapra, és töltsük be a krémmel.

Megjegyzés:
Ha a forgácskészítéshez a csoki nem kötött meg eléggé, akkor a sávok teljesen feltekerednek és nem lehet majd forgácsokat készíteni belőlük, azaz nem lehet felrázni, hogy kissé széttörjenek. Ha viszont túlságosan is keménnyé vált a hűtés során, akkor meg nem tekeredik fel, csak töredezik.
Nem könnyű megtalálni azt a pillanatot, amikor sem nem túl képlékeny, se nem túl kemény – én speciel ezúttal elbénáztam, nem kötött meg eléggé a csoki, ezért egyben maradtak a forgácsok. De ez sem feltétlenül baj, mert olyan jópofák így feltekeredve is. :D