2016. október 25.

Csirkés-póréhagymás pite









Mindig elbújik valami a hűtőben, amihez aztán gyorsan frissen ki kell találni egy receptet. :D Most a mozzarella és a póréhagyma játszott velem bújócskát – valószínűleg már hetek óta –, és amikor a hétvégi boltolás után el akartam pakolni a megvásárolt dolgokat, rájuk találtam a hűtőfiók mélyén. Pedig jobb lenne, ha inkább a memóriám mélyén találnék rá a korábbi vásárlások alkalmával vett cuccokra, és akkor nem járnék mindig így. :D
Nem gondolkoztam túl sokat, mi legyen a kis huncutokból, mert megint pitét kívántam, és kedvem sem volt vasárnap sokáig ácsorogni a konyhában. Úgyhogy ezt a gyorsan összedobható, ám annál finomabb ételt hoztam össze belőlük. Az ízesítésben pedig a svájci rokonoktól kapott fűszersó jeleskedett. :)
Ez a pitetészta amúgy nagy kedvenc – omlós, sós, de közben kissé édeskés is, és már oly sokszor bizonyított más töltelékek kapcsán is. Nincs is értelme változtatni rajta, ha egyszer ilyen jól bevált. :)








Hozzávalók 24 cm-es pitesütőformához:

Tésztához:
12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
12,5 dkg zabpehely darálva
12,5 dkg hideg vaj
1 tojás
1 ek. cukor
1 mk. só
kevés hideg víz

Töltelékhez:
fél (25 dkg) csirkemellfilé
3 szál póréhagyma (kb. 15 dkg, tisztítva mérve)
10 dkg konzerv kukorica
10 dkg mozzarella
1,5 dl száraz fehérbor
5 dkg vaj
zöldfűszeres só
őrölt fehér bors
8 dkg tejföl
2 ek. tejszín
1 tojás
1 tojássárgája
1 púpozott ek. tönkölyzsemléből nyert zsemlemorzsa

elkészítés:

  1. A cukorral, sóval elvegyített lisztkeverék közepébe ütjük a tojást, a felkockázott vajjal morzsalékossá dolgozzuk, és kevés vízzel tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett felületen 27 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, beleillesztjük a sütőformába, és nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük.
  3. A töltelékhez a húst egészen apró kockákra vágjuk, beszórjuk a fűszerkeverékkel, a borssal, és a felhevített vajon fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a megtisztított, karikára szelt pórét, és addig sütjük, amíg a hagyma kissé megfonnyad. Ha szükséges, még fűszerezzük.
  4. Felöntjük a borral, elforraljuk a levét, majd hozzákeverjük a kukoricát. Hűlni hagyjuk.
  5. Az egész tojást és a tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, a tejszínnel, és a húsos raguhoz dolgozzuk.
  6. A tészta alját villával több helyen megszurkáljuk, és egyenletesen megszórjuk a zsemlemorzsával. Beleöntjük a tölteléket, és elosztjuk rajta a kockákra aprított mozzarellát.
  7. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácsra téve hagyjuk negyedórát, hogy kicsit hűljön. Még melegen felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 35 perc








A recept a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is megjelent.