2015. április 29.

Csavart, magos tönkölykenyérkék







Fogyókúrázunk... Nagy sóhaj. :D Igen, sóhajtozom, mert szinte a nullára kellett redukálnom a kenyérfogyasztást, ui. én is, mint olyan sokan mások, a kelt tésztától hízom. A macska rúgja meg – hát nem pont azok a kedvenceim!?! De nincs mit tenni, le kell mondanom róla egy időre, ha vissza akarom nyerni a versenysúlyomat. (Persze a diétás időszakot futással és nagy sétákkal is kiegészítem, hogy szó ne érje a ház elejét. :D)
A Kutyafültől viszont nem vonhatom meg a finom falatokat, mert neki legalább reggelire muszáj kenyeret ennie, hogy hatékonyan tudja használni a szürkeállományát a nap folyamán. Persze diéta idején én sem fehérlisztből sütök, sőt szándékomban áll kipróbálni olyan liszteket is, amit eddig még soha. No de vissza ehhez a recepthez! Eredetileg utazáshoz sütöttem ezeket a tönkölykenyérkéket, de az útból nem lett semmi, így egy bizonyos – ebédre készített – saláta kísérőivé váltak.
Mivel most futószalagon pirítom a szezámmagot, és naponta ájuldozok, hogy jaj, de finom, ezért gondoltam, ebbe a tésztába is belecsempészem egy kis szintén pirított tökmag kíséretében. De jól tettem! Nem tudom, másnak hogy működik az ízlelőbimbaja, de az enyém szerint határozottan tepertős pogácsa ízű péksütik születtek (mert naná, hogy megkóstoltam 2 falat erejéig). Nyilván a pirított magvaknak köszönhetően. Kedvenc-listás lett. :)
Ez a formázási technika pedig nyilván nem újdonság, általában kalácsok esetében láthatunk ilyet, de szerintem kenyértésztával is szép eredményt lehet elérni.






Hozzávalók 8 darabhoz:

40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 ek. tönkölyliszt vagy finomliszt + a szóráshoz (elhagyható)
2 dkg pirított szezámmag
2 dkg aprított, pirított tökmag (lehet több is, elbírja :D)
1 csapott ek. só
4 ek. napraforgóolaj
3 dl tej

további 2,5 dkg friss élesztő
1 csapott ek. cukor

elkészítés:
  1. Az élesztőt a cukorral és az 1 evőkanál liszttel kevés, langyos tejben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, pirított magvakkal vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfutott élesztőt, 2 evőkanál olajat, a többi tejet, és lágy tésztává dagasztjuk. 1 evőkanál olajjal kikent kelesztőtálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket 45 cm hosszúra megsodorjuk.
  4. A tésztakígyókat patkó alakban meghajlítjuk, összecsavarjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük. Letakarjuk a megmaradt olajjal megkent folpackkal + konyharuhával, és fél óra kelesztés után a tetejüket lekenjük langyos vízzel, ill. megszórjuk liszttel. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 210°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 20 perc