2014. május 30., péntek

Grízes sütemény földieperrel






Emlékezetem szerint eddig csak egyetlen olyan receptet tettem fel a blogra, ami nem nyerte el a tetszésemet. Ez a süti a második. Hogy miért is került föl mégis? Mert ezzel az édességgel pontosan úgy jártam, mint anno a banános-csokis-kókuszos túródesszerttel: nekem abszolút nem ízlett, a Kutyafül viszont elismerőleg nyilatkozott róla. Általában egy 10-es számskálán kell neki megmondania, hogy az adott étel hány pontot érdemel, és mivel ez a süti számára egy erős 8-ast ért, így hát nem kukáztam ki.
Nem jellemző, hogy tojás nélküli sütit sütök, mert valahogy nem bírom elképzelni, hogy abból „normális” sütemény kerekedik ki, lévén, hogy nincs benne kötőanyag. De ez a hitetlenkedés biztosan csak az én tudatlanságomat támasztja alá. Amikor ezt az édességet megláttam a neten, csak arra tudtam koncentrálni, hogy epres, ill. mivel soha nem sütöttem még grízes sütit, ki kellett próbálnom. Már késő volt, amikor feltűnt, hogy nincs is benne tojás. Már nem volt visszaút, pontosabban épp hozzákeverhettem volna még, de kíváncsi voltam rá, hogy milyen lesz a sütés eredménye, ha kimarad belőle. Azt is láttam, hogy ez aztán nem egy fogyókúrás eledel, hiszen töméntelen vaj, cukor és búzadara kell bele, plusz ott van még a magas zsírtartalmú tejföl is. De ha már erre esett a választásom, akkor ez lesz.
Nagyon szépen megsült a teteje, ezzel nem is volt baj, a tűpróba szerint a belseje is oké volt, mégis megijesztett, mert ezt bizony még langyosan sem lehetett épségben felszeletelni. Úgy tűnt, nem sült át teljesen. Amikor aztán teljesen kihűlt, mégis egyben maradt. Megkóstoltam... ...és nem ízlett. :( A megkezdett szeletet félreraktam a Kutyánszkinak, és láss csodát, ő épp az ellenkezőjét állapította meg. Én azonban addigra már újrahasznosítottam a sütit, villával alaposan összetörtem, és 3 tojást kevertem hozzá. Újrasütöttem.... ….és nem változott az eredmény, sem pedig a véleményem - ugyanolyan lett. :D Valószínűleg, ha már az első próbálkozásnál tettem volna hozzá a felvert fehérjehabot, ill. a cukorral kikevert tojássárgáját, akkor azért más lett volna az eredmény.
Másnap aztán rá-rájártam én is. :D
Az, hogy nektek ízlik-e, csak egy módon derülhet ki: ha elkészítitek. ;)






Hozzávalók 16 szelethez (24-26 cm-es sütőformához):


Tésztához:
25 dkg vaj
40 dkg búzadara
2 ek liszt
2 csapott tk sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
50 dkg tejföl
35 dkg cukor

Sziruphoz:
7,5 dkg cukor
1 ek víz
1 narancs leve
3 ek rum

Eperöntethez és a süti tetejére:
50 dkg földieper
1 cs. vaníliás cukor

elkészítés:

  1. A vajat felolvasztjuk. A búzadarát összekeverjük a liszttel, a sütőporral és 1 cs. vaníliás cukorral.
  2. A tejfölt elkeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a búzadarás keveréket és az olvasztott vajat, és negyed órát pihentetjük.
  3. A tésztamasszát ezután 2-3 percig keverjük, majd kivajazott-kilisztezett sütőformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk.
  4. Amíg a tészta sül, a sziruphoz a cukrot a vízzel állandó keverés mellett aranybarnára karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a narancslevet és a rumot, és kis lángon kb. 10 perc alatt sűrű sziruppá főzzük.
  5. Ha a tészta megsült, a sütőformában hagyjuk, a tetejét hurkapálcával több helyen megszurkáljuk, és meglocsoljuk a még forró sziruppal. Így hagyjuk kihűlni.
  6. Az eperszószhoz a földiepret kicsumázzuk, megmossuk, leszárítjuk és feldaraboljuk.
  7. A felaprított eper egyik felét 1 cs. vaníliás cukorral botmixerrel pürésítjük, egy lábosban összeforraljuk és kihűtjük. A másik felét a tálaláshoz félretesszük.
  8. A süteményt felszeleteljük és eperszószt, valamint friss epret kínálunk mellé.

sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc