2017. június 3.

Málnapudingos-csokoládés tönkölyszelet







Egy kedves ismerősömmel megbeszéltük, hogy eljön hozzánk cicanézőbe. A párjával együtt ők is imádják a macskákat – van is nekik 2 cirkányuk –, úgyhogy mindenképp jó ötletnek bizonyult a látogatás. Az akkor éppen 3 hónapos Trygve ittléte volt persze a fő apropó. :D
A nevezetes alkalomra beígértem egy kis süteményt, hiszen az ismerősöm és a férje is mindig lelkesen lájkolják a blogos történéseket. Meg különben is, süti nélkül nem lehet tökéletes a macskázós délután. :D
Mivel tudtam, hogy ő is odafigyel arra, hogy mit eszik, úgy gondoltam, egy kicsit egészségesebb édességet készítek. Egy ideje mi is ilyen típusú sütiket fogyasztunk, legalábbis a fehér lisztet az esetek nagy részében igyekszem alakbarátabb hozzávalóra cserélni. A cukor kiváltása más édesítőre már bajosabb, a Kutyafül ui. különösen érzékeny a nyírfacukorra. Most sem azt használtam, mert akkor ő nem ehetett volna belőle, és nem mondhatta volna el, hogy ez a sütemény nagyon ízlik neki. :D Egyet kellett értenem vele, mert ez a könnyű tésztájú süti csak úgy eteti magát. A krém üde, nyárias zamata pedig kifejezetten jól esett a téli édességek után. :) A roppanós csokoládé pedig már csak hab volt a tortán, akarom mondani a sütin. :D Azt hiszem, megint új kedvenc született. :)
Úgy érzem, sikerült eltalálnom az ismerősöm ízlését is, mert hipp-hopp elfogyott belőle néhány szelet, és nem bánta, hogy elvitelre is csomagoltam belőle. Másnap még a receptjét is elkérte a pogácsáéval együtt, amit szintén az ő kedvéért sütöttem. :)
Éva, nagyon örülök, hogy eljöttél, jó móka volt ez a közös, macskázós délután! :)






Hozzávalók 15 szelethez, 20x30cm-es tepsihez:

Tésztához:
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
½ cs. foszfátmentes sütőpor
10 dkg finomítatlan nádcukor darálva (vagy nyírfaporcukor)
5 tojásfehérje
1 tojássárgája
1,5 dl tejszín

Bevonásához:
10 dkg étcsokoládé (45% kakaótartalmú)

Krémhez:
40 dkg málna (lehet mirelit is)
15 dkg finomítatlan nádcukor (vagy nyírfacukor)
5 dl tej
1 cs. tejszínízű pudingpor (vagy gluténmentes, vaníliaízű pudingpor)
2,5 dl tejszín
5 zselatinlap

Díszítéshez:
étcsokoládé-forgács
friss málnaszemek (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A tésztához a tejszínt lágy habbá verjük, elkeverjük a porcukorral, a tojássárgájával, majd kisebb adagokban, felváltva hozzáforgatjuk a sütőporral vegyített lisztkeveréket és az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A tésztamasszát kivajazott, liszttel beszórt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük. A sütőből kivéve rácsra tesszük, és a tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  3. A tésztalap felületét egyenletesen bevonjuk a vízgőz fölött megolvasztott csokoládéval, majd dermedni hagyjuk.
  4. A krémhez a málnát 6 dkg cukorral kis lángon, többször megkeverve sűrű lekvárrá főzzük, majd szűrőkanálba öntjük és átpasszírozzuk, hogy ne legyenek benne magok. (20 dkg-nak kell lennie.)
  5. A többi cukorral ízesített 4 dl felforralt tejhez hozzáöntjük a maradék tejben csomómentesre kevert pudingport, és felfőzzük.
  6. A kész pudingot kicsit hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a málnalekvárral, és folpackkal letakarjuk. Ha teljesen kihűlt, alaposan átkeverjük.
  7. A pár percre hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat egy kis tejkiöntőben felolvasztjuk.
  8. Hozzáadunk 4 evőkanál málnás pudingot, majd a zselatinos pudingot a többihez keverjük. A tejszínt habbá verjük, és azt is hozzáforgatjuk.
  9. A krémet a csokoládéval bevont tésztalapra simítjuk, majd pár órán át vagy másnapig hűtőben dermesztjük.
  10. Tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk, majd felszeleteljük. A szeletek tetejét csokoládéforgáccsal és lehetőség szerint friss málnaszemekkel díszítjük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc

Tipp:

Pudingpor híján 4 dkg étkezési kukoricakeményítőt és 1 cs. vaníliás cukrot is használhatunk.












A recept a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is megjelent.