2021. november 3.

Remulád mártás

 

 






...vagy „flansziául” rémoulade mártás. Rég volt már, amikor elhatároztam, hogy kipróbálok mindenféle mártást, de a terv végül csak terv maradt. Mostanáig vártam arra, hogy kipróbáljam ezt a hideg mártást. Természetesen egy bizonyos ételhez készült, de szándékosan külön akartam posztolni, hiszen ez a tunkolni való rántott vagy grillezett halakhoz és zöldségekhez, sőt akár sült krumplihoz, hot doghoz és hamburgerhez is jó választás. :) A savanyúságok elengedhetetlen hozzávalói, de az ízesítését nyugodtan bízzuk a fantáziánkra. Én most egy amolyan alap verziót próbáltam ki, de biztos, hogy kísérletezni fogok még vele, mert nekünk bizony bejött ez a mártás. :)

 


 

Hozzávalók:

10 dkg házi készítésű majonéz (lehet bolti is)
5 dkg 20% zsírtartalmú tejföl
1 tk. dijoni mustár
1 púpozott ek. (kb. 3 dkg) aprított vöröshagyma
1 púpozott ek. aprított, ecetes bébiuborka (vagy kovászos uborka)
1 tk. aprított kapribogyó
1 ek. aprított petrezselyemzöldje (friss vagy szárított)
tört chili cayenne
őrölt fekete bors

pár csepp citromlé


elkészítés:

  1. Az előre elkészített házi majonézből kivesszük a szükséges mennyiséget, és alaposan elkeverjük a tejföllel, a mustárral.
  2. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott zöldségeket, a petrezselymet, ízlés szerint borssal, csilivel fűszerezzük, végül citromlével ízesítjük. Ha szükséges, sózzuk. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


Megjegyzés:

  • Ez a mennyiség 4 személyre elegendő, akár szendvicsbe tesszük, akár valamilyen rántott ételhez adjuk.
  • A házi majonéz nyers tojássárgáját tartalmaz, ezért a mártást célszerű hűtőben tartani, és 2-3 napon belül elfogyasztani.
  • Ha direkt ehhez a recepthez akarunk házi majonézt, akkor azt csak 1 kis tojássárgájából és kb. 1 dl olajból érdemes elkészíteni.