2016. július 22.

Csokoládés-banánkrémes szelet









A hétvége nem múlhat el sütemény nélkül. Akkor sem, ha fogyókúrázunk. :D Éppen ezért igyekeztem úgy elkészíteni a hétvégi édességet, hogy ne okozzon túl nagy lelkifurdalást az elfogyasztása, ill. valóban egészségesebb is legyen.
A sima liszt kicserélése más lisztekre egyébként is jópofa kaland. Igen, számomra kaland, mert szerencsére nem vagyunk lisztérzékenyek, és nem muszájból vagyok kénytelen ezt megtenni, hanem tényleg csak azért, hogy kedvezzünk a szervezetünk működésének.
Most már tudom, hogy a tönkölyliszt nagyon jól működik süteményben is, és mivel a zablisztet korábban már megismertem az egyik sütim kapcsán, így bátran vegyítettem a kettőt. Talán csak a pudingpor és a vaj használata hagy némi kívánni valót maga után, de egyelőre nem akartam kísérletezni az utóbbi kiváltásával pl. kókuszzsírra. De legalább lesz apropója a következő sütisütésnek. :D
Az alábbi receptben eredetileg sima liszt és „rendes” cukor szerepelt, és az arányok is kicsit mások voltak, de szerintem így átalakítva is igazán finom vasárnapi desszert kerekedett belőle. :) Bevallom, én utólag nyakon öntöttem még egy kis csokiöntettel, és két szelet után is még mindig úgy éreztem, elboldogulnék újabb kettővel. :D Bár a tészta vastagnak tűnhet, mégsem éreztük annak. :)








Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:

Tésztához:
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
8 dkg zabliszt
5 g foszfátmentes sütőpor
12 dkg vaj
13 dkg nyírfacukor
1 mk. vaníliakivonat
2 tojás
80 ml tej
vaj vagy kókuszzsír + tönkölyliszt a tepsi kikenéséhez

Krémhez:
4 dl tej
2,5 dl banán nektár (pl. Hipp bio bébiital)
6 dkg nyírfacukor
5 dkg tejszín- vagy banán ízű pudingpor (főzős)
1,5 dl tejszín
4 zselatinlap

Kenéshez és a díszítéshez:
12 dkg 53% kakaótartalmú diabetikus étcsokoládé
1 dl tejszín
2 banán
2 ek. citromlé

elkészítés:
  1. A tésztához a vajat krémesre kavarjuk a cukorral, egymás után beledolgozzuk a tojásokat, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd felváltva hozzáforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztkeveréket és a tejet.
  2. A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük. Kihűtjük. (Ha a tészta középen magasabb, egyenesre vágjuk.)
  3. A darabokra tört csokoládét 1 dl tejszínben felolvasztjuk, az így kapott csokoládé ganázzsal megkenjük a süteményt, majd dermedni hagyjuk.
  4. A krémhez 3,5 dl tejet a banán nektárral és 4 evőkanál cukorral együtt felforralunk. Hozzáadjuk a megmaradt tejben csomómentesre kevert pudingport, és 1 percig főzzük. A kész pudingot tálba öntjük és folpackkal letakarva hűlni hagyjuk.
  5. A pár percre hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatint egy kis tejkiöntőben felolvasztjuk, hozzákeverünk 4 evőkanál pudingot, és a kézi habverővel alaposan átkevert többi pudinghoz dolgozzuk. Beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
  6. A krémet a csokoládéval bevont tésztalapra simítjuk, és néhány órára hűtőbe tesszük. A meghámozott, karikára szelt banánokat meglocsoljuk a citromlével.
  7. A sütemény felszeleteljük, banánkarikákkal díszítjük és rácsorgatjuk az újra felmelegített csokoládészószt.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc





























A recept a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is megjelent.

Ihletadó recept: itt