2014. március 14., péntek

Banános-marcipánkrémes szelet






Nagyon ritkán készítek banános süteményt, mert a családunk egyik tagja sem rajong ezért a gyümölcsért. Szeretjük, de valahogy mégse a kedvencünk. Pedig hogy imádtam gyerekkoromban! Emlékszem, rendszerint 1 órán át majszolgattam, annyira sajnáltam gyorsan befalni. Aztán, ahogy sok minden más, a banán is megszokott és egész évben elérhető gyümölccsé vált, és már nem volt többé érdekes. Most mégis megkívántam, és vettem is pár darabot, amiből most ezt a sütit sütöttem egy német oldalon talált recept alapján, és csak annyit változtattam rajta, hogy egy kicsivel kevesebb vajat tettem bele. Így is van benne rendesen. :)
Nagyon jó választásnak bizonyult, mert egyrészt nagyon finom, másrészt tetszetős és jópofa ezekkel a krémpöttyökkel a tetején, harmadrészt pedig nem bonyolult elkészíteni. A marcipán nagyon hangsúlyosan érezhető, mégsem túl édes. Nálam a banán ebben a formában mindenképp nyerő.







Hozzávalók 10-12 szelethez (35 x 23,5 cm-es tepsihez):

Tésztához:
4 tojás
10 dkg cukor
csipet só
8 dkg liszt
6 dkg őrölt mogyoró
1 tk őrölt fahéj

Krémhez:
½ vaníliarúd
5 dl tej
1 ek cukor
1 tojás sárgája
1 cs. vaníliás pudingpor
20 dkg cukrozott marcipánmassza
22 dkg vaj
3 banán
4 ek narancslé
kakaópor a díszítéshez

elkészítés:

  1. A tojásokat a sóval és a cukorral (robotgép habverőjével) pár perc alatt fehéredésig keverjük, olyan habosra, mint a piskótát.
  2. A lisztet elvegyítjük a mogyoróval és a fahéjjal, és a tojásos-cukros masszához forgatjuk.
  3. Egy tepsibe sütőpapírt fektetünk, a tésztát egyenletesen belesimítjuk és előmelegített sütő alsó harmadában készre sütjük. (Én viszonylag nagy tepsiben sütöttem, így lapos piskótát kaptam, amit nem kellett lapjában megfelezni.)
  4. Ha megsült, levesszük róla a sütőpapírt, rácson hagyjuk kihűlni, majd hosszában félbevágjuk.
  5. A vaníliarudat hosszában bemetsszük, magjait kikaparjuk és 4,5 dl tejjel együtt felforraljuk.
  6. A maradék tejben elkeverjük a cukrot, a tojássárgáját és a pudingport, és a forrásban lévő tejhez adva, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük.
  7. A marcipánt nagy lyukú reszelőn lereszeljük, 20 dkg vajat kis kockákra vágunk, és egymás után mindkettőt a forró krémhez keverjük. A marcipános krémet langyosra hűtjük, majd háztartási fóliával letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.
  8. A banánokat hosszában félbevágjuk és egy nagyobb serpenyőben, vágott felükkel lefelé a vajon aranybarnára sütjük. Kihűtjük. A narancs levét kifacsarjuk.
  9. A banánokat hosszában az alsó süteménylapra sorakoztatjuk, a marcipános krém felét rásimítjuk, rátesszük a másik süteménylapot és ecset segítségével megkenjük narancslével.
  10. A maradék krémet habzsákba töltjük és szorosan egymás után pöttyöket nyomunk a tésztára.
  11. A süteményt 1 órára hűtőbe tesszük, tálalás előtt felszeleteljük és meghintjük kakaóporral.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc