2014. március 14., péntek

Banános-marcipánkrémes szelet





Nagyon ritkán készítek banános süteményt, mert a családunk egyik tagja sem rajong ezért a gyümölcsért. Szeretjük, de valahogy mégse a kedvencünk. Pedig hogy imádtam gyerekkoromban! Emlékszem, rendszerint 1 órán át majszolgattam, annyira sajnáltam gyorsan befalni. Aztán, ahogy sok minden más, a banán is megszokott és egész évben elérhető gyümölccsé vált, és már nem volt többé érdekes. Most mégis megkívántam, és vettem is pár darabot, amiből most ezt a sütit sütöttem egy német oldalon talált recept alapján, és csak annyit változtattam rajta, hogy egy kicsivel kevesebb vajat tettem bele. Így is van benne rendesen. :)
Nagyon jó választásnak bizonyult, mert egyrészt nagyon finom, másrészt tetszetős és jópofa ezekkel a krémpöttyökkel a tetején, harmadrészt pedig nem bonyolult elkészíteni. A marcipán nagyon hangsúlyosan érezhető, mégsem túl édes. Nálam a banán ebben a formában mindenképp nyerő.




Hozzávalók 35x23,5 cm-es tepsihez:

Tésztához:

4 tojás
10 dkg cukor
8 dkg liszt
6 dkg őrölt mogyoró
1 tk. őrölt fahéj

Krémhez:
½ vaníliarúd
5 dl tej
1 ek. cukor
1 tojássárgája
1 cs. vaníliaízű pudingpor
20 dkg cukrozott marcipánmassza
22 dkg vaj
3 banán
4 ek. narancslé
keserű kakaópor a díszítéshez

elkészítés:

  1. A tojásokat a cukorral robotgéppel pár perc alatt fehéredésig keverjük, majd hozzáforgatjuk a mogyoróval, fahéjjal vegyített lisztet.
  2. A tésztát belesimítjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütő alsó harmadában készre sütjük. (Én viszonylag nagy tepsiben sütöttem, így lapos piskótát kaptam, amit nem kellett lapjában megfelezni.)
  3. Ha kész tésztát kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt,  tortarácson hagyjuk kihűlni, majd hosszában félbevágjuk.
  4. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, a magjait kikaparjuk, beletesszük 4,5 dl tejbe, és felforraljuk.
  5. A többi tejben csomómentesre keverjük a cukrot, a tojássárgáját, a pudingport, és a forrásban lévő tejhez adva, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. A még forró krémhez dolgozzuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt marcipánt és a kis kockákra vágott 20 dkg vajat. A marcipános krémet langyosra hűtjük, majd folpackkal letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.
  6. A banánokat hosszában félbevágjuk, és vágott felükkel lefelé a serpenyőben felhevített vajon aranybarnára pirítjuk. Kihűtjük.
  7. A banánokat hosszában az egyik süteménylapra sorakoztatjuk, rásimítjuk a marcipános krém felét, befedjük a másik süteménylappal, és ecset segítségével megkenjük narancslével.
  8. A többi krémet habzsákba töltjük, és szorosan egymás után pöttyöket nyomunk a tésztára. A süteményt 1 órára hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt felszeleteljük és meghintjük kakaóporral.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc