2013. augusztus 15., csütörtök

Citromos-mascarponés tortácskák





A minap végre elkészítettem a régóta vágyott citromkrémet, és mivel hetek óta sütire vágytam, ehhez az édességhez fel is használtam. A kis torták alapja csak azért lett fehér piskóta, mert a lemon curd készítésekor kimaradt egy kis tojásfehérje. Természetesen hagyományos piskótával is ugyanilyen finom, de nem árt néha efféle mentőakciókhoz folyamodni, hogy semmi se vesszen kárba.
Azt már korábban elhatároztam, hogy a cuki kis piteformáimat piskóta sütésére is fel fogom majd használni, mert hullámos szélű sütit akartam, és a mérete is olyan jópofa. Persze 18 cm-es tortaformában vagy 2 darab 12 cm-es kapcsosban is megsüthetjük, mert olyat is lehet ám kapni abban a bizonyos bevásárlóközpontban.





Hozzávalók 2 darab 12 cm átmérőjű tartlet formához:

Piskótához:
3 tojásfehérje
6 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 mk. sütőpor
1 tk. víz (ha szükséges)

Krémhez:
1 púpozott ek. citromkrém
10 dkg házi mascarpone
1 dl tejszín
1,5 dkg porcukor (vagy a lemon curd édességétől függően)
1 tk. vanília esszencia
1 ek. instant zselatin fix

Díszítéshez:
2 ek. pirított mandulaforgács
1 tk. porcukor
½ mk. kakaópor

elkészítés:

  1. A tojásfehérjét a cukorral fényes, kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáforgatjuk sütőporos lisztet.
  2. A tésztamasszát elosztjuk a kivajazott, liszttel behintett sütőformákban, és előmelegített sütőben készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a piskótákat kivesszük a formákból ,és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A krémhez a mascarponét elkeverjük a citromkrémmel, a cukorral, a habbá vert tejszínnel, a zselatin fixszel, és a krémet kicsit dermedni hagyjuk.
  4. A krémmel megkenjük a tortalapokat, megszórjuk világosra pirított mandulaforgáccsal, és meghintjük a kakaós porcukorral.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc