2013. augusztus 15., csütörtök

Citromos-mascarponés tortácskák



A minap végre elkészítettem a régóta vágyott citromkrémet, és mivel hetek óta sütire vágytam, ehhez az édességhez fel is használtam. A kis torták alapja csak azért lett fehér piskóta, mert a lemon curd készítésekor kimaradt egy kis tojásfehérje. Természetesen hagyományos piskótával is ugyanilyen finom, de nem árt néha efféle mentőakciókhoz folyamodni, hogy semmi se vesszen kárba.
Azt már korábban elhatároztam, hogy a cuki kis piteformáimat piskóta sütésére is fel fogom majd használni, mert hullámos szélű sütit akartam, és a mérete is olyan jópofa. Persze 18 cm-es tortaformában vagy 2 darab 12 cm-es kapcsosban is megsüthetjük, mert olyat is lehet ám kapni abban a bizonyos bevásárlóközpontban.









Hozzávalók 2 darab 12 cm-es tortához: 

Piskótához: 
3 tojás fehérje
6 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 mk sütőpor
csipet só
1 tk víz (ha szükséges) 

Krémhez: 
1 ek citromkrém 
10 dkg házi mascarpone 
1 dl tejszín
1,5 dkg porcukor (vagy ízlés szerint, attól függően, milyen édes eredetileg a lemon curdünk)
1 tk vanília esszencia
1 ek instant zselatin fix 

Díszítéshez: 
2 ek mandulaforgács
1 tk porcukor
½ mk kakaópor

elkészítés:


  1. A liszthez vegyítjük a sütőport. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük.
  2. A cukrot a sütőporos liszttel felváltva, óvatosan a fehérjehabba keverjük.
  3. A formák alját belül kivajazzuk, kilisztezzük és a tésztamasszát elosztjuk bennük. Előmelegített sütöben készre sütjük (tűpróba!). Kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A krémhez a mascarponét elkeverjük a citromkrémmel, a cukorral, a habbá vert tejszínnel és a zselé fixszel, és kicsit hagyjuk, hogy megkössön.
  5. Közben száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulaforgácsot és összekeverjük a porcukrot a kakaóporral.
  6. Ha a krém már masszívabb, megkenjük vele a tortalapokat és díszítésként megszórjuk a mandulával és a kakaós porcukorral.


sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc