Nem mostanában ettünk levest, ráadásul az ünnepek után itt volt az ideje, hogy megint valami könnyű ebédnek valót főzzek. Most kicsit másként készítettem, mint ahogy szoktam – ez egy gyorsabb verzió, mert volt itthon darabolt paradicsom. Korábban már csináltam zöldborsós paradicsomlevest, de akkor az egészet összeturmixoltam. Most azonban a borsót egészben akartam hagyni, és hogy még tartalmasabb legyen, galuskát is készítettem hozzá egy kis maradék parmezán sajt hozzáadásával. Kimondottan jól esett annyi kelt tészta és egyéb után. :)
Hozzávalók 4 személyre:
Leveshez:
2 doboz (800 ml) darabolt paradicsomkonzerv
20 dkg fagyasztott borsó
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 ek. olívaolaj
¼ csokor friss vagy 1 tk. szárított petrezselyemzöldje
1 l tyúkhús alaplé
só
2 ek. cukor
Parmezános galuskához:
12,5 dkg búzadara
3 dkg reszelt parmezán sajt
2 tojás
1 mk. só + egy kevés a galuska főzéséhez
őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
¼ csokor friss vagy 1 tk. szárított petrezselyemzöldje
elkészítés:
- A galuskához 2,5 dl, sóval, borssal, szerecsendióval ízesített vizet felforralunk, hozzáadjuk a búzadarát, és addig keverjük, amíg a massza el nem válik az edény aljától. Tálba tesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd két részletben hozzákeverjük a villával előzőleg felvert tojásokat, a reszelt sajtot és a felaprított petrezselyemzöld felét.
- 2 teáskanál segítségével galuskákat formálunk a daramasszából, a forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk, és forrástól számítva 10-15 percig főzzük. Ha a galuskák megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük a vízből, és alaposan lecsepegtetjük. Félretesszük.
- A leveshez a megtisztított vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. A vöröshagymát felforrósított olívaolajon üvegesre dinszteljük, majd a fokhagymát is hozzáadva, további fél percig pároljuk.
- Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot a levével együtt, felforraljuk, és 5 perc főzés után botmixerrel pürésítjük.
- Hozzáadjuk a borsót, további 10 percig főzzük, majd cukorral ízesítjük, és beletesszük a daragaluskát. A levest tányérokba szedjük, és a maradék aprított petrezselyemmel díszítjük.