2015. április 3., péntek

Marcipános-tejcsokoládés nyuszizsemlék






Ez a zsemle, pontosabban ennek egy kicsit más változata korábban már szerepelt a blogon, de mivel nem voltam 100%-ig megelégedve vele, ezért később töröltem. Azóta is ott motoszkált a fejemben, hogy újra meg kellene sütni, de némi módosítással. Most jött el az ideje, mert úgy gondoltam, húsvétra jó választás lehet, főleg, ha formájában is igazodik az ünnephez. A gyerekeket e jeles napok valamelyikének reggelén biztos meg tudnánk lepni vele, de az idősebbek is bizonyára örömmel eszegetnék - ha nem is reggelire - mert akkor ugyebár az „üres” kalácsnak van az ideje jóféle sonkával és tojással –, de ebéd utáni sütemény gyanánt mindenképp.
Réteslisztet eddig csak egyszer használtam, pár éve éppen ehhez a zsömléhez, de valami oknál fogva nem lett jó az állaga. Így aztán itt meg is állt az éppen, hogy csak bimbózó barátság köztem és a rétesliszt között. Aztán elérkezett az újrasütés ideje, de most meg a külalakjával nem voltam megelégedve. Erről viszont csak a nyuszik fülei tehettek, amiket először ollóval alakítottam ki, de kiderült, ez bizony kalácstészta esetében nem igazán működik: a fülek szétnyíltak a tészta lágysága miatt, mivel kalácstésztáról van szó, ami eltér a kenyérétől, illetve a vágás mentén a tészta nem esztétikus. A csorbult esztétikum nem is lett volna baj, ha csak magunknak készítettem volna. Mivel azonban valószínűleg sokan fogják látni, így nem tehettem meg, hogy lankadt fülű nyulakat fotózok és mutogatok a blogon és a magazinban. :D Nem volt mit tenni, újra kellett gondolnom a formázást, illetve a hozzávalók arányát is. Ízre számomra tökéletes, külalakra pedig szerintem sokkal vállalhatóbb lett, bár van némi macskás beütése. :D
A fotók kapcsán pedig úgy látom, megint elkapott a gépszíj, de egyszerűen mostanában képtelen vagyok maximum 5 kép mellett letenni a voksomat.

















Hozzávalók 9 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
5 dkg porcukor
1 nagy tojás sárgája
1 mk só
2,5 dkg vaj
2 dkg friss élesztő
1 dl tejszín
0,7 dl tej
5 dkg tejcsokoládé
5 dkg cukrozott marcipánmassza

Tetejére:
1 kis tojás
készen kapható cukormáz
18+9 szem különböző színű cukorgyöngy

elkészítés:

  1. A tejet és a tejszínt összeöntjük, meglangyosítjuk. 1 dl-ben simára keverünk 1 dkg porcukrot és 1 dkg lisztet, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. Közben a maradék folyadékban felolvasztjuk a vajat, és hűlni hagyjuk.
  2. A többi lisztet elvegyítjük a megmaradt cukorral és a sóval, belereszeljük a csokit és a hideg marcipánt (így könnyebb reszelni), hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a vajas tejszínt és a tojássárgáját, és a szokásosnál kicsit keményebb tésztává dagasztjuk. Liszttel megszórt tálba tesszük, betakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 10 részre osztjuk úgy, hogy az egyik tésztadarab kisebb legyen a többinél.
  4. A 9 nagyobb darabból cipókat formálunk, mindegyiket hosszúkásra alakítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük.
  5. A maradék tésztából 9 vékony, kb. 10 cm hosszú rudat sodrunk, félbevágjuk, így kialakítva a nyuszik füleit.
  6. Az egyik végüket vízbe mártjuk, „ráragasztjuk” a zsemlékre, és vizes ujjal rásimítjuk az illesztéseknél. Letakarva még 20 percig kelesztjük.
  7. Tetejüket és a füleket is megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  8. A szemek és az orrok helyére egy-egy csepp cukormázat nyomunk, beleragasztjuk a cukorgyöngyöket, és tálaljuk a péksüteményeket.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


Tipp:
Cukormázat magunk is készíthetünk: 1 kávéskanál vizet 2 evőkanál porcukorral jól elkeverünk, és hurkapálcika segítségével visszük fel a nyuszik szemének és orrának helyére. A zsemlét magában, vajjal vagy mogyorókrémmel fogyasztjuk.































A recept a Kifőztük magazin áprilisi számában is megjelent.