2014. január 25., szombat

Almás-sajtos besameles káposztatorta






Ez volt az első káposztás étel, amit gimis koromtól kezdve meg bírtam enni, ráadásul jóízűen. Anya egy időben elég gyakran készítette Lajos Mari és Hemző Károly „99 zöldségtál 33 színes ételfotóval” című receptkönyvéből. Aztán valahogy egy idő után ez sem került többet az asztalra. Pár napja eszembe jutott, hogy a nemrég vásárolt káposztából most én is elkészíthetném ezt a finom, krémes köretet. Kicsit tartottam tőle, hogy egyedül fogom megenni az egészet, mert a Kutyafül nem ápol túl jó kapcsolatot az almával. Bevallom, én sem rajongok ezért a gyümölcsért főtt formában, ezért úgy gondoltam, én is csinálhatnám alma nélkül, ahogy korábban Anya készítette. De aztán fejembe vettem, hogy én bizony megszerettetem a Kutyánszkival úgy is, ha benne van az alma. Nagyot is néztem, amikor örömmel repetázott belőle, mondván, hogy nem is érzi rajta az almát, az csupán kellemes, édeskés ízt ad az ételnek. Az ebéd végén pedig közölte, hogy ilyet máskor is csinálhatok. Jupppííí, eggyel több ennivaló, amit szívesen megeszik. :)
Fűszeres, sült húst készítettem mellé, ami tökéletes párost alkotott a káposztatortával.



 



Hozzávalók 26 cm-es torta- vagy piteformához:

1 kg savanyú, aprókáposzta
2 alma (pl. Jonatán)
2 ek citromlé
1 tk őrölt kömény
őrölt fekete bors
1 nagyobb babérlevél
1 húsleveskocka
kb. 1 l víz

Sajtos besamelhez:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej

őrölt szerecsendió
5 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt

Tetejére:
5 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt
1 alma
2,5 dkg olvasztott vaj
zöld fűszernövény (pl. petrezselyem)

elkészítés:

  1. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, 8 cikkre vágjuk, a cikkeket feldaraboljuk és meglocsoljuk a citromlével.
  2. A káposztát átöblítjük, lecsepegtetjük, majd a citromleves almával együtt lábosba tesszük, fűszerezzük, hozzáadjuk a leveskockát és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
  3. Fedő alatt félpuhára főzzük, majd fedő nélkül addig főzzük, amíg a levét teljesen elfövi. Ezután kivesszük a babérlevelet.
  4. A besamelhez egy lábosban felhevítjük a vajat, simára keverjük benne a lisztet, hozzáöntjük a felmelegített tejet, fűszerezzük, besűrítjük, felolvasztjuk benne a reszelt sajtot, majd hűlni hagyjuk.
  5. Az almás káposztát hozzáforgatjuk a sajtos besamelhez. Az almát megmossuk, héjastól 8 cikkre vágjuk, magházát eltávolítjuk és a cikkeket még vékonyabbra szeleteljük. (Én 3 szeletet tudtam kihozni 1 cikkből.)
  6. Egy kapcsos tortaformát vagy bármilyen sütőtálat (lehet több kisebbet is) kivajazunk, belesimítjuk a káposztát, villával kócosra lazítjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, kirakjuk az almaszeletekkel, meglocsoljuk az olvasztott vajjal és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  7. 10 percig a formában pihentetjük, majd lekapcsoljuk róla a sütőforma peremét (amennyiben formában sütöttük), tálra csúsztatjuk és petrezselyemlevelekkel vagy egyéb zöld fűszernövénnyel díszítjük. Tálaljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc