2020. február 25.

Quesadilla fehérboros-mustáros kaliforniai paprika krémmel, parmezánnal töltve








Nem mostanában sütöttem tortilla lapot, ennél fogva quesadillát is régen ettünk. Pedig egy időben sűrűn készítettem, mert nagyon szeretjük. Azt is kedvelem a tortillában, hogy előre meg lehet sütni, lefagyasztható, és ha gyors ebédre vágyom, már csak a tölteléket kell frissen elkészíteni hozzá. Igaz, most mind a tortilla, mind a töltelék frissen készült. Utóbbi kapcsán most is a húsmentesség volt a fő szempont, ezért kizárólag zöldségek kerültek a tésztába. Persze aki nem szívesen mond le a húsról, az is ehet csak zöldségekből készült ételeket. ;)






Hozzávalók 4 darabhoz:

4 tortilla lap
15 dkg kaliforniai paprika (piros, sárga, zöld vegyesen)
1 fej vöröshagyma
zellersó
1 ek. magos Dijoni mustár
agavé szirup
1,5 dl száraz fehérbor
0,5 dl habtejszín
őrölt kurkuma
őrölt szerecsendió
őrölt babérlevél
őrölt fekete bors
1 púpozott ek. tejföl
reszelt parmezán
aprított petrezselyemzöldje
2 ek. olívaolaj

elkészítés:

  1. A félbe-, majd vékonyra vágott vöröshagymát a felhevített olívaolajon – kevés zellersóval megszórva – megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a vékonyra szelt paprikát, és pár percig együtt pároljuk. Hozzákeverjük a mustárt, felöntjük a borral, és fedő alatt főzve, félig elforraljuk a levét.
  3. Fedő nélkül főzzük tovább, a bort teljesen elforralva, majd megfűszerezzük, hozzákeverjük a tejszínt, és egy kis lét hagyva alatta, puhára pároljuk.
  4. A paprikaragut botmixer poharába szedjük, darabosra mixeljük, majd visszaöntjük a serpenyőbe, és sűrűre főzzük. Sózzuk még, ha szükséges. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a tejfölt.
  5. A tortilla lapok egyik felét megkenjük a zöldségkrémmel, megszórjuk ízlés szerinti mennyiségű reszelt parmezánnal, meghintjük aprított petrezselyemzölddel, és ráhajtjuk a szabadon maradt tésztarészt.
  6. A töltött tortillákat párosával zsiradékmentes serpenyőbe tesszük, és mindkét oldalukon pirulásig sütjük. Tálaljuk.