2012. október 30., kedd

Zöldfűszeres sajtkrémleves

 



Ez a 3. sajtleves, amit kipróbáltam. Készítettem már fehérborral, a legutóbb pedig füstölt sajttal, és nem tudom megunni. Igazából nincs sok különbség közöttük, de számomra ez a zöldfűszeres volt eddig a legízletesebb. Az ömlesztett sajt persze nem valami egészséges, sőt így utólag megítélve, szerintem akár ki is hagyható a levesből, és helyettesíthető egy kis plusz reszelt sajttal.
Fokhagymás, pirított zsemlekockával is tálalhatjuk.

Hozzávalók 6 személyre:

1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg vaj
2 ek. liszt
2 dl tejszín
2 tubus ömlesztett sajt
10 dkg reszelt sajt (trappista/eidami)

őrölt fehér bors
1 ek. aprított metélőhagyma
1 ek. aprított petrezselyemzöld
1,5 l húsleves vagy hús alaplé (2 db leveskockából is lehet)

elkészítés:

  1. A hagymát lereszeljük, vagy nagyon finomra vágjuk, és a vajon megpároljuk.
  2. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük a hagymával, és felöntjük az alaplével.
  3. Hozzáadjuk a tejszínt és a kétféle sajtot, hagyjuk, hogy felolvadjon a levesben, majd beleszórjuk a fűszereket. Épp csak felforraljuk, majd tálaljuk.