2014. július 4.

Kék áfonyás amerikai palacsinta





A fagyasztva szárított ananász és a vadcseresznye már bizonyított, de volt még egy bontatlan zacskó kék áfonyám is. Nagyon kíváncsi voltam rá, mi sül ki belőle, mert úgymond szárazon nem ízlett annyira, mint a fent említett társai. Gondoltam, nem ítélkezem fölötte addig, amíg bele nem csempészem valamibe.
Most is egészséges édességet terveztem, és mivel a Graham-liszt sütiben már bevált, úgy éreztem, megpróbálkozom az amerikai palacsintával, de nem csak a tésztába teszek áfonyát, hanem összedobok mellé egy gyorsan elkészülő öntetet is. Nem is gondoltam volna, hogy ez az egyszerű édesség ennyire fog ízleni akkor is, ha nem csupán a jól megszokott fehér lisztből van. Az amerikai palacsintát nagyon szeretem, de még soha nem csempésztem bele gyümölcsöt. Pedig milyen jól illenek egymáshoz! Az áfonyás tejfölöntet pedig még inkább feldobja.






Hozzávalók 12 darabhoz:

Palacsintához:
13 dkg finomliszt
7 dkg Graham-búzaliszt
6 dkg nyírfaporcukor
1 cs. sütőpor
1 narancs reszelt héja
2 nagy tojás
1 tojásfehérje
1,5 dl tej
4 dkg olvasztott vaj
1,5 dkg fagyasztva szárított kék áfonya
vaj a sütéshez

Öntethez:
20 dkg 12%-os tejföl
3 dkg nyírfaporcukor
1,5 dkg fagyasztva szárított kék áfonya

elkészítés:

  1. Az öntethez a tejfölt simára keverjük a porcukorral, és beleforgatjuk az áfonyát. Hűtőbe tesszük. 
  2. A palacsintához az egész tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejet, a kihűlt olvasztott vajat, a narancshéjat, és simára keverjük a sütőporral, porcukorral vegyített lisztkeverékkel. Hozzáadjuk a szárított kék áfonyát, és lefedve 1,5 órát pihentetjük. A fehérjét lágy habbá verjük és beleforgatjuk a tésztába.
  3. Serpenyőben mokkáskanálnyi vajat hevítünk, a közepére csorgatunk 1 púpozott evőkanálnyi palacsintatésztát, és amint kis buborékok jelennek meg a felszínén, átfordítjuk. Ezt az oldalát is kb. 1 percig sütjük. Így járunk el a többi tésztával is.
  4. A kész palacsintákat tányérra szedjük, és az áfonyás tejföllel együtt tálaljuk.