2014. július 4., péntek

Kék áfonyás amerikai palacsinta






A fagyasztva szárított ananász és a vadcseresznye már bizonyított, de volt még egy bontatlan zacskó kék áfonyám is. Nagyon kíváncsi voltam rá, mi sül ki belőle, mert úgymond szárazon nem ízlett annyira, mint a fent említett társai. Gondoltam, nem ítélkezem fölötte addig, amíg bele nem csempészem valamibe.
Most is egészséges édességet terveztem, és mivel a Graham-liszt sütiben már bevált, úgy éreztem, megpróbálkozom az amerikai palacsintával, de nem csak a tésztába teszek áfonyát, hanem összedobok mellé egy gyorsan elkészülő öntetet is. Nem is gondoltam volna, hogy ez az egyszerű édesség ennyire fog ízleni akkor is, ha nem csupán a jól megszokott fehér lisztből van. Az amerikai palacsintát nagyon szeretem, de még soha nem csempésztem bele gyümölcsöt. Pedig milyen jól illenek egymáshoz! Az áfonyás tejfölöntet pedig még inkább feldobja.










Hozzávalók 12 darabhoz:

Palacsintához:
13 dkg finomliszt
7 dkg Graham-búzaliszt
6 dkg nyírfaporcukor
1 cs. sütőpor
1 közepes narancs reszelt héja
2 nagy tojás + 1 tojásfehérje
1,5 dl tej
4 dkg olvasztott vaj
1,5 dkg fagyasztva szárított kék áfonya
vaj a sütéshez

Öntethez:
20 dkg 12%-os tejföl
3 dkg nyírfaporcukor
1,5 dkg fagyasztva szárított kék áfonya

elkészítés:

  1. A liszteket elvegyítjük a sütőporral és a porcukorral. A narancsot alaposan megmossuk, leszárítjuk, a héját lereszeljük.
  2. A tojást habverővel felverjük, hozzáadjuk a tejet, a kihűlt olvasztott vajat, valamint a narancshéjat, és simára keverjük a lisztkeverékkel.
  3. Hozzáadjuk a szárított kék áfonyát is, és lefedve 1,5 órát pihentetjük.
  4. Közben az öntethez a tejfölt simára keverjük a porcukorral és beleforgatjuk az áfonyát. Hűtőbe tesszük.
  5. A fehérjét lágy habbá verjük és beleforgatjuk a tésztába.
  6. Egy kisebb serpenyőben mokkáskanálnyi vajat hevítünk, a közepére csorgatunk 1 jó evőkanálnyi palacsintatésztát, és amikor a felszínén kis buborékok jelennek meg, akkor átfordítjuk, és ezt az oldalát is kb. 1 percig sütjük. Így járunk el a többi tésztával is.
  7. A kész palacsintákat tányérra szedjük és áfonyás tejfölt kínálunk hozzá.