2015. szeptember 2.

Rántottás szendvics paradicsom pesztóval








A nyár folyamán hetekig nem ettünk kenyeret, és már ki voltunk rá éhezve. Így hát bagettet sütöttem, és rögtön az alábbi laktató formában készítettem is belőle egy-egy szendvicset ebédre. Bőven elég volt egy is fejenként, mert rettentő laktatóra sikerült.
A paradicsom pesztót egyébként évekkel ezelőtt szerettem meg, amikor is életemben először sajtfánkhoz készítettem el. Nagyon ízlett, mégsem kerítettem rá sort újra azóta sem. Most viszont eszembe jutott, hogy unokatesóm még gyerekkorunkban ketchuppal ette a rántottát. Velem is megkóstoltatta, de nekem akkoriban úgy kissé furcsának hatott. Most mégis valami hasonlóra vágytam. A tojás és a paradicsom együttes íze máig elraktározódott az ízlelőbimbóimban, mert amikor megkóstoltam a saját pesztós rántottámat, megrohantak az emlékek. A különbség a múlt és a jelen között csak annyi volt, hogy ezúttal már nekem is ízlett ez a paradicsomos tojásétel. Sőt, igazából sokkal finomabb paradicsom pesztóval, mint bolti ketchuppal. :)






Hozzávalók 4 szendvicshez:

1 bagett vagy gyökérkenyér

a pesztóhoz:
40 dkg paradicsomkonzerv
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. nyers, darált erős paprika
2 ek. fehérbor
2 ek. olívaolaj
1 csapott ek. barna nádcukor


a rántottához:
6 tojás
1 fej lila hagyma
10 dkg húsos szalonna
5 dkg reszelt parmezán
4 ek. konzerv kukorica
kevés olívaolaj (elmaradhat)

elkészítés:
  1. A pesztóhoz a megtisztított vöröshagymát lereszeljük, vagy nagyon finomra aprítjuk, és a zúzott fokhagymával együtt az olajon fedő alatt üvegesre pároljuk. Közben sózzuk.
  2. Felöntjük a borral, összeforraljuk, majd rátesszük a paradicsomot, az erős paprikát, és közepes lángon főzve elforraljuk a levét. Cukorral ízesítjük, majd kihűtjük.
  3. A rántottához a szalonnát kis kockákra vágjuk, és zsiradékmentes serpenyőben addig sütjük, hogy a zsírját kiengedje. A pirított szalonnát kiszedjük a zsírból, és félretesszük.
  4. A felvert tojásokat sóval ízesítjük, hozzákeverjük a reszelt sajtot, a kihűlt szalonnát és a kukoricát.
  5. A lila hagymát finomra vágjuk, a szalonnazsíron (ha szükséges, kevés olívaolajjal pótolva azt) kissé megpirítjuk, ráöntjük a sajtos-szalonnás tojást, és addig sütjük, amíg az alja meg nem pirul.
  6. Konyhai falapáttal vízszintesen 4 sávra vágjuk, mindegyiket megfordítjuk, és a másik oldalukat is pirulásig sütjük.
  7. A bagetteket négybe vágjuk, és középen kettészeljük. Az alsó felükre ráhelyezzük a rántottát, elosztjuk rajta a pesztót, majd befedjük a bagett domború felével. Melegen vagy langyosan kínáljuk.
 
Megjegyzés:
A rántottát kihűtve is a szendvicsbe tehetjük.


















A recept a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is megjelent.