2012. augusztus 15., szerda

Quiche Lorraine






Idegesített, hogy a napokban a húsos-sajtos pitécskék szélei alacsonyak lettek, így nem tudtam elkészíteni ezt a lotharingiai ételt. A "Tészta varázs" című könyvben ui. gyönyörű magas a tésztakosarak pereme, és ezt akartam elérni én is. Tudtam, hogy az elősütés mindig azt eredményezi, hogy a tésztaperem "lezuhan", így egyszerre csak 3 formát béleltem ki tésztával, a másik hármat pedig beletettem (a kivehető aljuk nélkül), mint az egymásba rakott tányérokat. Ez jól kitámasztotta a tészta szélét, így az nem csúszott le a perem belsején. Vígan önthettem bele a tojásos keveréket. Azt nem mondom, hogy olyan magasak lettek, mint a könyvbéli képen, de jobb lett, mint az első próba során.
Az íze önmagáért beszél. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen finom. Ez a pitetészta a pogácsáéra emlékeztet (itteni hozzávalókból legalábbis olyan lett), a töltelék pedig nagyon illik hozzá.
Ha a nyers tésztából kimarad valamennyi, csomagoljuk háztartási fóliába, és hűtőben 1 hétig, fagyasztóban pedig legalább 3 hónapig is eláll.





Hozzávalók 6 db tartlet formához:

Pâté brisée-hez:
20 dkg finomliszt
10 dkg puha vaj felkockázva
1 mk só
csipet kristálycukor
1 kis tojás
½ ek hideg tej

Töltelékhez:
10 dkg bacon
5 dkg reszelt sajt (eredetileg Gruyére vagy Comté)

Öntethez:
2 dl habtejszín
1 tojás
1 tojássárgája
őrölt fekete bors
csipet szerecsendió

elkészítés:

  1. A lisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést nyomunk az öklünkkel és beletesszük a vajat, a sót, a cukrot és a tojást.
  2. Ujjbegyeinkkel simára dolgozzuk a hozzávalókat, majd apránként beledolgozzuk a lisztet, amíg morzsalékos állagú nem lesz.
  3. Hozzáadjuk a tejet és összeállítjuk vele a tésztát.
  4. Tenyerünkkel magunktól elfelé irányuló mozdulatokkal néhányszor megnyújtjuk a tésztát, amíg sima lesz.
  5. A pâté brisée-t lisztezett felületen 2-3 mm vékonyságúra nyújtjuk, 15 cm átmérőjű tésztakorongokat szaggatunk belőle, kibéleljük vele a sütőformákat, a formák peremén méretre „szabjuk” (pár mm-rel nyugodtan túlnyúlhat a perem fölött), és a tészta alját villával körkörösen megszurkáljuk. Hűtőben 20 percig pihentetjük.
  6. A tésztakosarakat előmelegített sütőben 190°C-on 7-8 percig elősütjük.
  7. Közben a töltelékhez a bacont serpenyőben picit megfuttatjuk, majd elosztjuk a pitéken és megszórjuk sajttal.
  8. Az öntethez a tojást és a tojássárgáját egy tálban a tejszínnel elkeverjük, megfűszerezzük, majd leöntjük vele a megtöltött tésztát.
  9. A sütő hőmérsékletét 170°C-ra mérsékeljük és kb. 15 perc alatt készre sütjük a pitéket. A formából kivéve rácson hagyjuk langyosra hűlni.

sütési mód: hőlégkeveréses