2020. február 22.

Almás túrófánk fahéjas cukormázzal







Kedvenceim a sütőporos vagy szódabikarbónás fánkok, mert egyrészt sokkal hamarabb elkészíthetőek, mint az élesztősek, ugyanakkor legalább olyan finomak és könnyűek. Arról nem is beszélve, hogy számtalan módon variálhatóak. A túrófánkot nagyon szeretem, de elég régen készítettem utoljára. Most ezt az alábbi változatot próbáltam ki, mert almával eddig még nem dúsítottam a tésztát. Ez utóbbi is egy kicsit más, mint a korábbi túrófánkomé. De így is, úgy is nagyon szeretni való, pláne fahéjas cukormázzal, ami különösen illik az almához.
Én ezzel a fánkkal búcsúzom a farsangi időszaktól. :)






Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg túró
20 dkg reszelt alma
25 dkg finomliszt + a gyúráshoz és a nyújtáshoz
7 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
8 g szódabikarbóna
1 citrom
3 tojássárgája
3-4 dkg tejföl
2 ek. barna rum
egy csipet só

Cukormázhoz:
1 ek. tej
6 dkg porcukor
1 mk. őrölt fahéj

elkészítés:

  1. A nagy lyukú reszelőn lereszelt almát összeforgatjuk a citrom kifacsart levével, majd kinyomkodjuk, és a lereszelt citromhéjjal, a tojások sárgájával, valamint a rummal együtt az áttört túróhoz keverjük.
  2. A liszthez vegyítjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a szódabikarbónát, a sót, és összedolgozzuk a túrós keverékkel. Annyi tejfölt adunk hozzá, amitől összeáll a tészta. (Akkor jó, ha nem túl ragacsos és formázható.)
  3. Ha szükséges, belegyúrunk még egy kevés lisztet, majd negyedóra pihentetés után lisztezett munkafelületen 1,5 cm vastag körlapra kinyújtjuk.
  4. 6-7 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a közepüket egy kis pogácsaszaggatóval vagy pohárral kilyukasztjuk. (A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.)
  5. A fánkokat 160-170°C-ra felhevített olajban, kis lángon, minkét oldalukon kisütjük, majd papírtörlőre szedjük, és így hagyjuk langyosra hűlni.
  6. A cukormázhoz a hozzávalókat alaposan kikeverjük, és a fánkokra csorgatjuk. Igény szerint valamilyen dzsemet/lekvárt, vagy akár édes tejfölöntetet is kínálhatunk mellé.

Tipp:
Aki sok cukormázzal szereti, készítsen hozzá többet, hogy megmárthassa benne a fánkokat.