2014. március 31.

Sajt parmezános-szezámmagos bundában





Volt még elfekvőben egy kis parmezános zsemlemorzsám, épp annyi, amennyivel be tudtam panírozni 2 személynek való sajtadagot. Lehet, hogy fura dolog sajtot sajttal bugyolálni, de amikor megláttam a maradék parmezános morzsát, hirtelen fel sem tűnt, hogy mire is készülök. :D Az eredmény pedig nem adott okot utólagos bosszankodásra, mert én bizony kiéreztem a parmezán ízét.
Azt nem mondom, hogy hatalmas az eltérés a blogon már fent lévő magos bundában rántott sajt és e között, de a parmezán mégis csak más ízt kölcsönöz az ételnek. Nagyon szeretem az édeskés aromáját. Igaz, most a rántani való sajtom is az édeskés kategóriába tartozik, mert az Import nagy lyukú névre hallgató, ementáli típusú sajt nagyon hasonlít a Pannóniára, ami szintén édeskés. De a parmezán és az Import nagy lyukú mégis másként édesek, és egész jó párost alkotnak, pláne szezámaggal.
A Kutyának a rántott sajt hagyományos köretét, sült krumplit készítettem, magamnak pedig fűszeres répát, de savanyú káposztával vagy friss salátával is fogyaszthatjuk. Tartár mártás helyett áfonyaszószt is el tudnék képzelni ehhez a sajthoz, de az ehhez hasonló hirtelen ötletekhez nem tarthatunk mindig a hűtőben különlegesebbnek számító étkeket.
Ezúttal olyan gyorsan kellett fotóznom, hogy nem volt időm prezentálni a kicsorduló sajt csodás látványát azzal, hogy még bele is vágok a szeletbe. Sebaj, majd legközelebb! :) 





Hozzávalók 2-4 személyre:

4 szelet édeskés sajt (Import nagy lyukú sajt vagy Pannónia)

1:1 arányban elkevert reszelt parmezán sajt + zsemlemorzsa

½ ek. szezámmag
1 nagy tojás

2 ek. tej

finom- vagy rétesliszt

napraforgóolaj a sütéshez


elkészítés:
  1. A sajtot kisujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, majd vízbe mártjuk, hogy a liszt könnyebben megtapadjon rajtuk.
  2. A sajtszeleteket megforgatjuk a lisztben, a tejjel felvert tojásban, majd a parmezános morzsában. A műveletet a lisztbe forgatás kivételével megismételjük. A morzsát kicsit rányomkodjuk a sajtszeletekre.
  3. Nagy méretű serpenyőben 2 ujjnyi mély olajat hevítünk, és csak éppen hogy csökkentjük alatta a lángot, amikor a sajtot beletesszük. (Ha hirtelen sül, akkor ui. kellő mértékben megolvad belül a sajt, de nem folyik ki, de nem is ég meg.) Mindkét oldalukon pirosra sütjük a szeleteket.
  4. A rántott sajtszeleteket papírtörlőre szedjük, majd tetszés szerinti körettel tálaljuk.