2014. március 31., hétfő

Sajt parmezános-szezámmagos bundábanVolt még elfekvőben egy kis parmezános zsemlemorzsám, épp annyi, amennyivel be tudtam panírozni 2 személynek való sajtadagot. Lehet, hogy fura dolog sajtot sajttal bugyolálni, de amikor megláttam a maradék parmezános morzsát, hirtelen fel sem tűnt, hogy mire is készülök. :D Az eredmény pedig nem adott okot utólagos bosszankodásra, mert én bizony kiéreztem a parmezán ízét.

Azt nem mondom, hogy hatalmas az eltérés a blogon már fent lévő magos bundában rántott sajt és eközött, de a parmezén mégis csak más ízt kölcsönöz az ételnek. Nagyon szeretem az édeskés aromáját. Igaz, most a rántani való sajtom is az édeskés kategóriába tartozik, mert az Import nagylyukú névre hallgató, ementáli típusú sajt nagyon hasonlít a Pannóniára, ami szintén édeskés. De a parmezán és az Import nyagylyukú mégis másként édesek, és egész jó párost alkotnak, pláne szezámaggal.

A Kutyának a rántott sajt hagyományos köretét, sültkrumplit készítettem, magamnak pedig fűszeres répát, de savanyú káposztával vagy friss salátával is fogyaszthatjuk. Tartár mártás helyett áfonyaszószt is el tudnék képzelni ehhez a sajthoz, de az ehhez hasonló hirtelen ötletekhez nem tarthatunk mindig a hűtőben különlegesebbnek számító étkeket.Ezúttal olyan gyorsan kellett fotóznom, hogy nem volt időm prezentálni a kicsorduló sajt csodás látványát azzal, hogy még bele is vágok a szeletbe. Sebaj, majd legközelebb! :)Hozzávalók 2-4 személyre:4 szelet édeskés sajt (Import nagylyukú/Pannónia)

1:1 arányban elkevert reszelt parmezán sajt + zsemlemorzsa

1,5 ek szezámmag

1 nagy tojás

2 ek tej

liszt

napraforgóolaj a sütéshezelkészítés:  1. A sajtot kisujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk és vízbe mártjuk. (Így jobban tapad rá a liszt.)
  2. Lisztbe, tejjel elkevert felvert tojásba, majd parmezános morzsába forgatjuk, és a műveletet a lisztbe forgatás kivételével megismételjük. A morzsát kicsit rányomkodjuk.
  3. Egy nagyobb serpenyőben 2 ujjnyi magas olajat hevítünk, és csak éppen hogy csökkentjük alatta a lángot, amikor a sajtot beletesszük. (Ha hirtelen sül, akkor kellően megolvad belül a sajt, de nem folyik ki, és nem is ég meg.) Mindkét oldalukon pirosra sütjük.
  4. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róluk a felesleges zsiradékot, majd tetszés szerinti körettel tálaljuk.