2014. augusztus 15.

Könnyű, málnás sütemény





Napok óta sóvárogtam az édesség után. A málna iránt pedig még régebb óta érzek kínzó vágyat. Sajnos idén nem volt hozzá szerencsém, de nem akartam fagyasztottat venni. Aztán olyannyira elhatalmasodott rajtam a málna ehetnék, hogy mégis ráfanyalodtam a mélyfagyasztottra. És ha már a süti iránt is hasonló vágy gyötört, összedobtam hát ezt a rendkívül egyszerű és nagyon hamar elkészülő pihekönnyű, nagyon durván tejszínillatú, a piskótára szerintem kísértetiesen hasonló állagú sütit, aminek a receptjére egy német oldalon bukkantam rá. Nagyon megtetszett az elkészítési módja, és az is, hogy irtó hamar megvan vele az ember. Csak az arányokon módosítottam egy kicsit. Azt hiszem, bekerült a többször elkészítendő receptek közé.
Ez a süti egyben főpróbája is volt Anya névnapi sütijének, és miután nagyon ízlett neki, rámondta az áment. Csak annyiban lesz más, hogy kérésére meggyel fogom készíteni.





Hozzávalók 20x25 cm-es tepsihez:

Tésztához:
1,25 dl habtejszín
13 dkg cukor
1 ek. vanília esszencia
késhegynyi só
3 tojás
18,5 dkg liszt
½ cs. sütőpor
12 dkg fagyasztott málna

Tetejére:
5 dkg szeletelt mandula
1 púpozott ek. kristálycukor (vagy barna cukor)
2,5 dkg vaj
2,5 dl tejszín
1 púpozott ek. nyírfaporcukor

elkészítés:

  1. A tejszínt tálba öntjük, félig felverjük, majd óvatosan elkeverjük a cukorral, a sóval és a vanília esszenciával.
  2. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, majd kisebb adagokban hozzáforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet.
  3. A tésztamasszát a kivajazott, liszttel behintett tepsibe öntjük és rászórjuk a fagyasztott málnát. Előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a sütőből kivéve elosztjuk rajta a kis kockákra vágott vajat, és megszórjuk szeletelt mandulával, kristálycukorral.
  4. A süteményt visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük. A sütőből kivéve, tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerinti méretű szeletekre vágjuk.
  5. A tejszínt a cukorral lágy habbá verjük, és a tejszínhabot a süteményhez kínáljuk.
sütési hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc