2014. augusztus 15., péntek

Könnyű, málnás sütemény






Napok óta sóvárogtam az édesség után. A málna iránt pedig még régebb óta érzek kínzó vágyat. Sajnos idén nem volt hozzá szerencsém, de nem akartam fagyasztottat venni. Aztán olyannyira elhatalmasodott rajtam a málna ehetnék, hogy mégis ráfanyalodtam a mélyfagyasztottra. És ha már a süti iránt is hasonló vágy gyötört, összedobtam hát ezt a rendkívül egyszerű és nagyon hamar elkészülő pihekönnyű, nagyon durván tejszínillatú, a piskótára szerintem kísértetiesen hasonló állagú sütit, aminek a receptjére egy német oldalon bukkantam rá. Nagyon megtetszett az elkészítési módja, és az is, hogy irtó hamar megvan vele az ember. Csak az arányokon módosítottam egy kicsit. Azt hiszem, bekerült a többször elkészítendő receptek közé.

Ez a süti egyben főpróbája is volt Anya névnapi sütijének, és miután nagyon ízlett neki, rámondta az áment. Csak annyiban lesz más, hogy kérésére meggyel fogom készíteni.








Hozzávalók 12 szelethez, 20x25 cm-es tepsihez:

Tésztához:

1,25 dl habtejszín
13 dkg cukor
1 ek vanília esszencia
késhegynyi só
3 tojás
18,5 dkg liszt
½ cs. sütőpor
12 dkg fagyasztott málna

Tetejére
5 dkg szeletelt mandula
1 jó ek kristálycukor (vagy barna cukor)
2,5 dkg vaj

2,5 dl tejszín + 1 jó ek nyírfaporcukor

elkészítés:

  1. A tejszínt tálba öntjük, félig felverjük, majd óvatosan elkeverjük a cukorral, a sóval és a vanília esszenciával.
  2. A tojásokat egyenként belekeverjük, majd a sütőporral elvegyített lisztet kisebb adagokban hozzáadjuk.
  3. A tepsit kivajazzuk-kilisztezzük, beleöntjük a tésztamasszát és elosztjuk rajta a fagyasztott málnát.
  4. Előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a sütőből kivéve elosztjuk rajta a kis kockákra vágott vajat, megszórjuk szeletelt mandulával és kristálycukorral.
  5. A süteményt visszatesszük a sütőbe és készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd pedig tetszés szerint szeleteljük. A tejszínt a cukorral lágy habbá verjük, és a tejszínhabot a sütihez kínáljuk.

sütési hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc