2012. november 26., hétfő

Császárzsemle (vízzel készítve)


Császárzsemlét először Ausztriában ettem, amikor gyerekként arrafelé kirándultunk a családommal. Különleges volt ez a könnyű és tetszetős külsejű péksütemény, meg tudtam volna enni az egész kosárral. Eddig viszont még nem sütöttem. Most megláttam egy jónak tűnő receptet, és bár a kevés élesztőmennyiség láttán kételkedőbe estem, aztán mégis bebizonyosodott, hogy a reci úgy jó, ahogy van. A vízzel készült császárzsemle állaga bizonyára jóval könnyebb a tejes vagy a fele víz-fele tejes változatnál, de én most direkt egy ilyen könnyű tésztára vágytam.
Csak a sütési hőfokon változtattam, mert a javasolt 250°C számomra horrorisztikusan soknak tűnt. Sosem sütök ilyen magas hőmérsékleten, de fejet hajtok az előtt, aki 200°C fölött hibátlan kiflit vagy zsemlét tud produkálni.
A sütés körüli praktikákat lehet persze variálni, pl. bespriccelhetünk a sütőbe egy kis vizet, miközben a péksütik sülnek, de inkább mindenki döntse el maga, hogy hogyan csinálja.
A zsemle egyébként nagyon finom lett, és annak ellenére, hogy vízzel készült, úgy tűnt, mintha mégis tejjel csináltam volna.Hozzávalók 10 darabhoz:

50 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
1 tk só
2 dkg vaj
1 mk méz
3 dl víz 
1 dkg élesztő 

Kenéshez: 
1 kis tojás + víz keveréke 

Szóráshoz: 
fekete szezámmag/mák

elkészítés:

  1. Az élesztőt 15 dkg liszthez morzsoljuk, felöntjük 1,5 dl langyos vízzel, villával alaposan összekeverjük, majd letakarva hagyjuk, hogy a kovász megdagadjon. (Kb. 30 perc.)
  2. A lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a kis darabokra vágott puha vajat és a mézzel, a kovásszal és a maradék vízzel együtt tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. A tésztát enyhén átgyúrjuk, 10 egyenlő részre osztjuk, ezekből kis bucikat formálunk és letakarva pihentetjük még negyed óráig.
  4. A bucikat megsodorjuk kb. 30 cm hosszúságúra, a tésztarudak közepére laza csomót kötünk, a jobb oldali tésztavéget a csomó közepébe hajtjuk úgy, hogy az ellentétes oldalon kibújtatjuk a lyukon.
  5. A bal oldali tésztavéget is aláhajtjuk és azzal a felével tesszük a sütőpapírral bélelt tepsire, amelyik szebben mutat.
  6. Letakarva legalább fél órán át újra megkelesztjük, tetejüket megkenjük vízzel elkevert tojással és megszórjuk tetszés szerinti magokkal.
  7. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük, aljába forró vízzel teli tálkát teszünk, a tepsit betesszük és a hőmérsékletet 5 perc után 190°C-ra mérsékelve a zsömléket pirosra sütjük.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc