2012. november 26.

Császárzsemle (vízzel készítve)

 

 


Császárzsemlét először Ausztriában ettem, amikor gyerekként ott kirándultunk. Különleges volt ez a könnyű és tetszetős külsejű péksütemény, meg tudtam volna enni a reggelire kapott egész kosárral. :D
Most végre én is megsütöttem, mert megláttam egy jónak tűnő receptet, ami a leginkább hasonlónak tűnt ahhoz a bizonyos osztrák zsemléhez. Bár a kevés élesztőmennyiség láttán kételkedőbe estem, aztán mégis bebizonyosodott, hogy a leírás pont így a jó. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy jobb, ha minél kevesebb élesztőt juttatunk a szervezetünkbe. ;)
Ez a vízzel készült változat nekem azért is tetszik, mert állagra valóban olyan, mint amit Ausztriában ettem – nem kalács jellegű, vagyis eltér azoktól a császárzsemle receptektől, amiket a neten a legtöbb oldalon látni.
A sütési hőfokon viszont változtattam, mert a javasolt 250°C számomra horrorisztikusan soknak tűnt. (Sosem sütök ilyen magas hőmérsékleten, de fejet hajtok az előtt, aki jóval 200°C fölött hibátlan péksüteményt tud produkálni.)
A zsemle egyébként nagyon finom lett; ismét nehéz volt megállni, hogy ne termeljük be még aznap az egészet. :D



Hozzávalók 10-11 darabhoz:

50 dkg fehér kenyérliszt
1 tk. méz
1 tk. só
2 dkg vaj
1-1,5 dkg friss élesztő
kb. 3,5 dl víz
1 kis tojás fele + víz vagy tojásfehérje a kenéshez
fekete szezámmag vagy mák a szóráshoz (elhagyható)

elkészítés:
  1. Az élesztőt tálba morzsoljuk, elkeverjük 1,5 dl langyos, mézes vízzel, 15 dkg liszttel, és egy kis liszttel betakarva, fél órát hagyjuk, hogy megdagadjon.
  2. A többi lisztet az elő-tésztára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a puha vajat, a többi vizet, és megdagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva, langyos helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, 10 vagy 11 gombócot gömbölygetünk belőle (én 11 db 80 g-osat csináltam), és letakarva 10 percet pihentetjük. Ezután mindegyiket rövid rudakká sodorjuk, és további 10 percet hagyjuk pihenni.
  4. A tésztagombócokat kb. 40 cm hosszúra kisodorjuk, és laza csomót kötünk rájuk. A jobb oldali tésztavéget fölülről a csomó közepébe hajtjuk, és az ellentétes oldalon a lyukon át kibújtatjuk, majd a hajtást megismételjük (a kétszeres hajtás így szépen rácsavarodik a tésztaszálra). A bal oldali tésztavéget alulról hajtjuk a csomó közepébe, és a találkozásnál a tésztavégeket összecsippentjük.
  5. A kész zsemléket a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva fél órát kelesztjük.
  6. A tetejüket lekenjük vízzel felvert tojással vagy lágy habbá vert tojásfehérjével, és megszórjuk tetszés szerinti magvakkal.
  7. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük, és a tepsit a sütő középső sínjébe toljuk. A hőmérsékletet 10 perc elteltével 190°C-ra mérsékelve, pirosra sütjük a péksüteményeket. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc