2012. november 26.

Császárzsemle (vízzel készítve)






Császárzsemlét először Ausztriában ettem, amikor gyerekként arrafelé kirándultunk a családommal. Különleges volt ez a könnyű és tetszetős külsejű péksütemény, meg tudtam volna enni az egész kosárral. Eddig viszont még nem sütöttem. Most megláttam egy jónak tűnő receptet, és bár a kevés élesztőmennyiség láttán kételkedőbe estem, aztán mégis bebizonyosodott, hogy a reci úgy jó, ahogy van. A vízzel készült császárzsemle állaga bizonyára jóval könnyebb a tejes vagy a fele víz-fele tejes változatnál, de én most direkt egy ilyen könnyű tésztára vágytam.
Csak a sütési hőfokon változtattam, mert a javasolt 250°C számomra horrorisztikusan soknak tűnt. Sosem sütök ilyen magas hőmérsékleten, de fejet hajtok az előtt, aki 200°C fölött hibátlan kiflit vagy zsemlét tud produkálni.
A sütés körüli praktikákat lehet persze variálni, pl. bespriccelhetünk a sütőbe egy kis vizet, miközben a péksütik sülnek, de inkább mindenki döntse el maga, hogy hogyan csinálja.
A zsemle egyébként nagyon finom lett, és annak ellenére, hogy vízzel készült, úgy tűnt, mintha mégis tejjel csináltam volna.


Hozzávalók 10 darabhoz:

50 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
1 tk. só
2 dkg vaj
1 mk. méz
3 dl víz
1 dkg friss élesztő
1 kis tojás + víz keveréke a kenéshez
fekete szezámmag vagy mák a szóráshoz

elkészítés:

  1. Az élesztőt 15 dkg liszthez morzsoljuk, felöntjük 1,5 dl langyos vízzel, villával alaposan összekeverjük, majd letakarva hagyjuk, hogy a kovász megdagadjon. (Kb. 30 perc.)
  2. A sóval vegyített többi liszthez adjuk a kis darabokra vágott puha vajat, a mézet, a kovászt, a maradék vizet, és tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen meg kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, 10 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, és letakarva pihentetjük tovább negyedórát.
  4. A tésztagombócokat kb. 30 cm hosszú rudakká sodorjuk, a közepükre laza csomót kötünk, majd a jobb oldali tésztavéget a csomó közepébe hajtjuk úgy, hogy az ellentétes oldalon a lyukon át kibújtatjuk.
  5. A bal oldali tésztavéget is aláhajtjuk, és azzal a felével tesszük a sütőpapírral bélelt tepsire, amelyik szebben mutat. Letakarva fél órát kelesztjük.
  6. A tetejüket lekenjük vízzel felvert tojással, és megszórjuk tetszés szerinti magvakkal.
  7. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük, aljába forró vízzel teli tálkát teszünk, a tepsit betesszük a sütőbe, és a hőmérsékletet 5 perc után 190°C-ra mérsékelve, a zsömléket pirosra sütjük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc